El president nord-americà, Donald Trump, va assegurar en una entrevista que el seu predecessor, Barack Obama, està darrere de les filtracions i de les protestes contra ell, encara que va reconèixer que té un problema transmetent el seu missatge. En una entrevista al programa matinal Fox & Friends, Trump es va referir a les protestes contra legisladors republicans i a les filtracions d'informacions sobre el seu equip de govern: «crec que el president Obama hi està darrere, la seva gent hi està sens dubte darrere».

El president dels Estats Units va assegurar que té «algunes idees» sobre qui està filtrant informació a la premsa sobre el funcionament de la nova Casa Blanca o d'algunes agències del govern i va reiterar que ells encara tenen «gent d'altres governs, d'altres administracions».

Trump també es va referir a una informació de la publicació Politico que assegura que el portaveu de la Casa Blanca, Sean Spicer, va revisar els telèfons del seu personal per confirmar que les filtracions no venien del seu departament. «Sean és un bon ésser humà. Jo ho hauria fet d'una altra manera, però estic d'acord amb això», va assegurar. Va reconèixer que el seu «missatge no és bo» i es dóna una qualificació de «C o C+» (un aprovat just), però considera que té una «A (excel·lent)» en «esforç i èxits».

D'altra banda, el viceministre d'Afers Estrangers de Rússia, Serguei Riabkov, va advertir que les relacions entre Moscou i Washington estan en el seu punt més baix des dels temps de la guerra freda. Va explicar que Obama i el seu entorn van optar per les tensions i, després, per la confrontació amb Rússia molt abans de l'inici de la crisi a Ucraïna. «El ritme de la degradació total de les relacions es va accelerar bruscament després del cop d'estat a Kíev, fa tres anys. A la Casa Blanca van optar per l'enfrontament obert», va afegir.

Carta dels generals retirats

Per la seva banda, més d'un centenar de generals retirats van enviar una carta als líders del Congrés i membres del gabinet del president dels EUA per alertar-los sobre el perill de retallar fons a la diplomàcia. La missiva intenta advertir el Congrés sobre el perill d'aprovar la proposta pressupostària de Trump per al nou any fiscal, que preveu retallades de 54.000 milions de dòlars en agències federals (entre elles el Departament d'Estat) per transferir aquests diners al Pentàgon, la branca millor dotada del Govern nord-americà. «Moltes crisis a les quals s'enfronta el nostre país no tenen només una solució militar», explicava la carta.