El president dels Estats Units, Donald Trump, va acusar ahir el seu antecessor, Barak Obama, d'haver-li punxat el telèfon durant la campanya electoral passada, cosa que va comparar amb el cas Watergate, que va posar fi a la presidència de Richard Nixon el 1974.

Tot i que no aportar cap dada, en una sèrie de tuits que va publicar a primera hora del matí, Trump qualificava Obama de «dolent» o «malalt» per haver gravat les seves converses des de les seves oficines a la torre de Nova York que porta el seu nom .

«Terrible! Que baix que ha caigut el president Obama per punxar els meus telèfons durant el sagrat procés electoral!» «Acabo d'assabentar-me que Obama tenia les meves línies punxades a la torre Trump abans de la victòria. No s'ha trobat res. Això és McCarthyisme!», va dir Trump al seu compte de Twitter, al·ludint a la «cacera de bruixes» d'aquest senador ultradretà nord-americà durant els anys 50. «Apuesto a que un bon advocat podria teir un gran cas amb el fet que el president Obama estava punxant els meus telèfons a l'octubre, just abans de les eleccions.

Trump també va afirmar que la primera reunió del polèmic fiscal general de l'Estat, Jeff Sessions, amb l'ambaixada russa es va produir durant el govern d'Obama. En els seus tuits sostenia també que l'ambaixador rus amb qui es va entrevistar Sessions -dada que aquest va ocultar al Senat en la seva audiència prèvia a ser nomenat fiscal general- va anar a la Casa Blanca durant el mandat d'Obama fins en 22 vegades.

Aquesta precisió va desfermar un seguit de reaccions, inclosa la de Barack Obama. Primer, però, va respondre-li un exfuncionari de l'Administració de l'expresident Barack Obama que va assegurar que les acusacions de Donald Trump sobre una suposada punxada de les seves converses telefòniques durant la campanya electoral són «falses», segons va informar la CNN. «Això no va passar. És fals. Erroni», va afirmar l'exfuncionari del departament de Justícia de l'anterior administració, la identitat del qual no va ser revelada.

Responia així a les acusacions del president Trump en què assenyalava directament Obama com a responsable de les gravacions de les seves converses a la torre Trump, seu del seu equip de campanya electoral. El mandatari, que està a la seva residència privada de Mar-a-Lago de Florida per passar el cap de setmana, no va oferir proves de les acusacions.

A més de rebutjar l'anunci de Trump, l'exfuncionari de Justícia va remarcar que les gravacions no podrien haver estat ordenades pel president, sinó per un jutge com a part d'una investigació, fet que no va passar. Així mateix, Ben Rhodes, que va ser assessor adjunt de Seguretat Nacional de la Casa Blanca, va recórrer també a Twitter per subratllar que «cap president no pot ordenar una punxada de les converses». «Aquestes restriccions van ser posades en vigor per protegir els ciutadans de gent com vostè», va recalcar Rhodes en al·lusió a Trump.

Obama ho desmenteix

Finalment, va parlar Obama. L'expresident va assegurar que «mai» no ha ordenat la gravació de les converses de cap ciutadà nord-americà. «Ni el president Obama ni ningú a la Casa Blanca han ordenat mai la vigilància de cap ciutadà nord-americà», va assegurar Kevin Lewis, portaveu de l'expresident demòcrata en un breu comunicat.

Lewis va afegir que «una regla bàsica del govern d'Obama era que cap funcionari de la Casa Blanca interferiria en cap investigació independent del departament de Justícia».

Detingut per gihadisme

Un nord-americà de 26 anys va ser detingut a l'estat de Nova York pels seus presumptes vincles amb el gihadisme i després de dos intents frustrats d'unir-se a grups terroristes a Síria, segons es va informar oficialment. Elvis Redzepagic va ser arrestat divendres a la localitat de Commack, a l'est de Nova York, i en les properes hores es presentarà davant un jutge per conèixer els càrrecs que se li imputen.