El Consell de Garanties Estatutàries considera inconstitucional la disposició addicional 31a dels pressupostos del 2017, que estableix que el Govern ha d'habilitar la despesa per a la realització del «procés referendari sobre el futur polític de Catalunya, en el marc de la legislació vigent en el moment que es convoqui». En canvi, l'òrgan consultiu ha dictaminat que la partida de 5,8 milions d'euros per al referèndum que s'inclou en l'apartat de processos electorals i processos participatius no és contrària a la Constitució. El dictamen respon a la petició de tres grups de l'oposició, C's, PPC i PSC. El Consell de Garanties va adoptar per unanimitat les conclusions que donen via lliure perquè el Parlament aprovi definitivament els comptes.

Segons el text del dictamen, la disposició addicional 31a vulnera l'article 149.1.32 de la Constitució, que reserva en exclusiva a l'Estat poder fer un referèndum; l'article 92 de la Carta Magna i no troba empara en l'article 122, 211 i 212 de l'Estatut de Catalunya. El Consell de Garanties argumenta que la «juridisprudència constitucional no reconeix a la Generalitat la potestat de regular ni de convocar una consulta referendària sobre el futur polític de Catalunya».

Així doncs, conclou que els pressupostos «no poden preveure una habilitació o autorització per a una despesa de diner públic en relació amb una competència que no té atribuïda o de la qual no n'és la titular reconeguda».

L'òrgan considera que a hores d'ara l'única capacitat del govern català és la iniciativa de sol·licitar a l'Estat l'autorització per a la seva convocatòria, segons el procediment previst a la llei orgànica 2/1980, de 18 de gener. I el dictamen afegeix que la llei de pressupostos s'ha d'ajustar «al marc jurídic vigent en el qual s'insereix en el moment de ser aprovada, sense que hi pugui tenir cabuda clàusules que incorporin un eventual contingut que no està reconegut».

El dictamen també recorda que l'ordenament jurídic es pot modificar amb una reforma de la Constitució i afegeix que si es produeix un escenari normatiu diferent, les lleis pressupostàries disposen «dels mecanismes idonis que facilitarien al Govern la dotació econòmica suficient per fer front a les necessitats o als requeriments que se'n poguessin derivar».

En canvi, el Consell de Garanties ha avalat la partida de 5,8 milions per al referèndum distribuïda en 5 milions a l'apartat de processos electorals i 0,8 milions a processos participatius. L'òrgan considera que aquestes partides no són contràries a la Constitució i que estan emparades per diversos articles de l'Estatut. Concretament els articles 56.2, 94.3, 122, 160.3, 211, 212 i 214. Segons el dictamen, «la dotació d'una partida pressupostària, tot i predeterminar el concepte al qual es destinarà la despesa, no constitueix títol atributiu a la competència ni font d'obligacions». És a dir, que no prefigura una actuació determinada en la seva implementació i, per tant, «no permet identificar l'actuació concreta en la qual s'acabarà substanciant».

El PDeCAT i ERC estan sospesant, de moment per separat, la possibilitat de retocar el redactat de la disposició qüestionada pel Consell de Garanties Estatutàries, però mantenint la partida prevista per organitzar el referèndum, tot i que encara no han consensuat una solució. Fonts del PDeCAT i ERC van assegurar que la coalició parlamentària Junts pel Sí (JxS) analitzarà detalladament el text del dictamen i estudiarà les alternatives possibles, partint del fet que els informes del Consell de Garanties Estatutàries no són legalment vinculants i poden ser ignorats pels grups parlamentaris. El portaveu del Govern central, Íñigo Méndez de Vigo, va instar la Generalitat a complir la llei, «fins i tot la seva pròpia», i li va demanar que «no segueixi fent coses» que els seus propis òrgans rebutgen.

Iceta demana eleccions

El líder del PSC, Miquel Iceta, va demanar eleccions immediates i va amenaçar recórrer davant el Constitucional els Comptes catalans per al 2017 si el Govern no retira la disposició que preveu el referèndum independentista.

El portaveu d'En Comú Podem, Xavier Domènech, va qualificar de «cop fort» el dictamen del Consell de Garanties i va criticar «l'enginyeria» política de Junts pel Sí i del Govern per intentar que el referèndum s'acabi celebrant.