Els EUA van començar fa tres anys un programa per sabotejar amb atacs informàtics i electrònics les proves de míssils de Corea del Nord i això hauria influït en els errors registrats en alguns llançaments, segons va informar ahir The New York Times. El diari assenyalava que aquest programa va ser l'alternativa que va triar el govern del demòcrata Barack Obama davant els avenços del programa nuclear i de míssils del règim de Pyongyang i els riscos que representaven altres accions.

La informació, basada en fonts de l'administració d'Obama i l'actual de Donald Trump, així com en documents relacionats amb aquest programa, vincula aquests atacs amb els errors que han tingut diversos míssils nord-coreans que s'han desviat del seu curs i caigut al mar.

Encara que hi ha hagut casos en què se sospita que pot tractar-se d'accidents o errors de fabricació, la majoria d'aquests fracassos han estat accentuats per les accions desenvolupades pels EUA, segons el Times.

El programa busca sabotejar els llançaments amb mesures informàtiques o electròniques abans que els míssils siguin col·locats a la lataforma o en els primers segons després del seu llançament, afegia el diari novaiorquès.

D'acord amb el periòdic, aquestes accions han permès retardar durant diversos anys la possibilitat que Corea del Nord amenaci ciutats nord-americanes amb míssils intercontinentals dotats de caps nuclears.

Segons el NYT, Obama, que va deixar la Casa Blanca el 20 de gener, va informar Trump d'aquest programa i li va dir que probablement seria el problema «més urgent» a què hauria d'enfrontar-se.

Corea del Nord ha informat els últims anys sobre les seves proves de míssils de mig abast i assegura que està en «l'etapa final de les seves preparacions» per a una prova inicial de míssils intercontinentals, segons el periòdic.

Entre les opcions que va arribar a plantejar-se el govern d'Obama s'incloïen negociacions amb el règim de Kim Jong-un.