El president dels Estats Units, Donald Trump, ha signat avui la nova versió del seu polèmic veto migratori, que seguirà prohibint l'entrada de refugiats al país i aturarà l'emissió de visats als ciutadans de l'Iran, Somàlia, Iemen, Líbia, Síria i Sudan, tots ells països de majoria musulmana.

Aquest nou decret entrarà en vigor a les 00.01 hora local del 16 de març i substituirà el polèmic veto emès el passat 27 de gener i bloquejat per una decisió judicial.

La Casa Blanca ha confirmat avui que "aquest matí" s'ha produït la rúbrica del nou decret.

El major canvi inclòs en la nova ordre executiva es refereix a l'Iraq, els nacionals del qual van veure com se'ls prohibia l'entrada als Estats Units el 27 de gener amb l'anterior decret, emès aquell mateix dia.

En aquesta ocasió, Trump ha decidit permetre l'entrada als iraquians perquè el seu Govern s'ha compromès a col·laborar en la investigació dels seus nacionals, segons han explicat alts funcionaris del Govern dels Estats Units, quehan demanat l'anonimat durant una trucada amb la premsa.

Tot i que el Govern dels Estats Units ha tret a Iraq de la seva llista, ha detingut l'emissió de visats durant 90 dies als ciutadans de sis països de majoria musulmana: Iran, Somàlia, Iemen, Líbia, Síria i Sudan.

A diferència de l'anterior ordre, en aquesta s'especifica que poden entrar als Estats Units els ciutadans d'aquests sis països que tinguessin un visat vàlid abans de les 17.00 hora local (22.00 GMT) de 27 de gener, la data en què es va emetre la primera ordre executiva sobre immigrants i refugiats.

Aquest extrem no va quedar clar en l'anterior decret i es va produir un gran caos als aeroports de tot el món, ja que ciutadans amb visats vàlids no van poder viatjar als Estats Units.