L'hivern a Catalunya, els mesos de desembre, gener i febrer, ha registrat una temperatura mitjana 0,5 graus superior a la mitjana climàtica mesurada entre el 1961 i el 1990, un paràmetre que ha afectat el 80% del territori català.

Segons el balanç que va fer ahir el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), l'hivern del 2016-2017 ha estat càlid al 80% de Catalunya, i només es pot qualificar de normal a la depressió de l'Ebre i al fons d'algunes valls del Pirineu, mentre que la pluja ha presentat una distribució irregular, amb unes àrees seques i d'altres de plujoses o fins i tot molt plujoses als extrems nord i sud.

Encara que els tres mesos hivernals han resultat globalment càlids, l'SMC ha puntualitzat que no ha estat així en la totalitat de Catalunya ni tampoc durant tot el període hivernal.

En certs sectors, sobretot de les comarques de Ponent, la temperatura ha estat similar als valors mitjans climàtics, o fins i tot lleugerament inferior, mentre que, a pesar del balanç càlid estacional, el mes de gener va ser fred a pràcticament tot Catalunya.

Els meteoròlegs han atribuït la calor d'aquest hivern, d'una banda a la situació anticiclònica que ha caracteritzat bona part de l'estació, especialment el desembre, i per una altra, a la circulació zonal de la primera quinzena de febrer, que va inhibir l'entrada d'aire fred d'altes latituds.

Les màximes anomalies positives, superiors a +1,5ºC o fins i tot de més de +2,0ºC, s'han localitzat al Prepirineu, Pirineu i punts del litoral i prelitoral central.

En els sectors més elevats del Principat, les inversions tèrmiques (temperatura més baixa a les planures i depressions del país i més alta a les parts més elevades), relacionades amb l'anticicló persistent, han contribuït decisivament a la marcada anomalia positiva de temperatura, segons l'SMC.

Aquesta mateixa situació té l'efecte oposat a les depressions, on l'estabilitat atmosfèrica propicia l'acumulació d'aire fred.

La boira ha estat persistent i la temperatura s'ha mantingut baixa. Així, la vall de l'Ebre ha registrat valors de temperatura similars o lleugerament més baixos que la mitjana climàtica, cosa que també s'ha produït a la depressió de la Cerdanya i en altres fons de vall del Pirineu.

Mentre que el mes de desembre es va caracteritzar per un potent anticicló amb temperatures relativament altes a la major part de Catalunya, el gener va veure arribar diverses masses d'aire fred i el febrer ha estat un mes també una mica més calorós del normal a l'hivern.

Del balanç dels tres mesos hivernals destaca els nombrosos episodis de vent, pluja i neu el gener i fins a mig febrer i que el desembre del 2016 va ser el mes amb menys insolació de la sèrie històrica de Lleida, que es remunta al 1942, amb un total de 34 hores de sol, dada molt inferior a la mitjana de 101 hores.