El Parlament hongarès va aprovar una controvertida llei que permet la detenció en centres tancats de tots els sol·licitants d'asil, mesura criticada per l'Agència de Nacions Unides per als Refugiats (Acnur). La normativa va tenir un gran suport -138 vots a favor, sis en contra i 22 abstencions- a causa de la majoria absoluta del partit del primer ministre conservador, Viktor Orban, que a més va rebre el suport de l'ultradretà Jobbik.

La llei estableix que els demandants d'asil només podran presentar la sol·licitud a «zones de trànsit» situades a la frontera, que són centres tancats formats amb contenidors en els quals hauran d'esperar fins a finalitzar els tràmits.

En el cas que la sol·licitud sigui rebutjada, el demandant d'asil només podrà tornar a Sèrbia, a la frontera de la qual es troben aquestes «zones de trànsit», i no podrà entrar a Hongria. Hongria, de la mateixa manera que la resta de països europeus, disposava fins ara de centres oberts i els refugiats podien moure's lliurement mentre es resolia el seu cas. La normativa introdueix novament una pràctica que es va abolir el 2013, quan arribaven molts menys refugiats, i a la qual es va posar fi per la pressió de la Comissió Europea, l'ONU i el Tribunal Europeu de Drets Humans.

D'altra banda, els països de la Unió Europea (UE) no estan obligats a donar un visat humanitari a les persones que vulguin entrar al seu territori per demanar asil, segons va dictaminar el Tribunal de Justícia de la Unió Europea, en resposta a la petició de visats presentada a Bèlgica per part de una família siriana a Alep.

Els jutges europeus es van pronunciar sobre el cas d'una parella siriana i dels seus tres fills menors, de nacionalitat siriana i amb residència a Alep (Síria), que l'octubre de l'any 2006 van presentar sengles sol·licituds de visat a l'ambaixada belga de Beirut, i que després van tornar a Síria.