La preocupació per la corrupció i el frau s'ha disparat en l'últim mes 3,5 punts fins a arribar al 37,3%, segons el baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), que confirma el pessimisme dels ciutadans sobre el futur de l'economia i de la política. L'atur segueix sent esmentat com la principal preocupació pel 72,2% dels enquestats, 1,1 punts menys que en l'anterior informe, tal com consta en l'últim baròmetre del CIS, efectuat de l'1 al 9 de febrer, coincidint amb les declaracions judicials pel cas Gürtel i el moment en què va quedar vist per a sentència el judici per les targetes opaques de Bankia.

En aquest context, la corrupció i el frau pugen 3,5 punts fins al 37,3%. Així mateix, repunten 1,8 punts els problemes de caràcter econòmic, esmentats pel 27%, i sis dècimes la visió de la sanitat com a preocupació.

El CIS constata un augment de la preocupació dels espanyols pel futur de la situació econòmica, ja que el 21,7% tem que empitjori, quan fa un mes aquest percentatge era del 17,1%. I mostra un empitjorament de la visió que els ciutadans tenen de l'actual situació política, ja que si el 19,6% dels entrevistats van opinar al gener que aquest àmbit anirà cap a «pitjor» d'aquí a un any, el febrer responien així el 23,6%. Un augment de quatre punts en només un mes de diferència.

Present poc il·lusionador

El futur polític no es veu amb il·lusió, però tampoc el present, perquè mentre el 66,8% dels enquestats el van qualificar de «dolent» o «molt dolent» en el darrer baròmetre, en l'actual manifesten el mateix el 70,1%. Influeix en aquest pessimisme la preocupació per la corrupció, que després de l'atur es manté com a segon problema per als ciutadans, al davant de les qüestions de caràcter econòmic.

Es tracta de les tres principals preocupacions dels espanyols, i darrere hi ha el concepte dels polítics en general, els partits i la política, que preocupa el 23,4% dels ciutadans; la sanitat, que segueix com a cinquena preocupació amb un lleu ascens de sis dècimes fins a aconseguir que el 13,9% l'esmenti; i els problemes socials (10,1%) i l'educació (9,5).