El Dia Internacional de la Dona no ha de ser una ocasió retòrica. És el moment de rellançar amb força accions concretes per a cada dia de l'any. Moltes dones al món són víctimes cada dia de violència, discriminació, mutilació, exclusió de l'educació i de l'economia, i del procés de presa de decisions.

No és possible trobar una solució als grans reptes que tenim al davant, com el terrorisme, la radicalització, la guerra, la pobresa, o la desocupació, sense passar per una autèntica igualtat de gènere. Només si permetem de veritat a les dones expressar tot el seu potencial, i en tots els camps, tindrem un món més segur, just i pròsper.

Per aquesta raó, el Parlament Europeu ha concedit el seu premi més prestigiós, el Premi Sàkharov, a dones de coratge que lluiten en defensa dels seus drets. Penso, per exemple, en la jove pakistanesa de 16 anys Malala Yousafzai, que s'ha convertit en un símbol de la lluita contra l'extremisme religiós després de ser agredida per un grup talibà en sortir de l'escola. Penso també en Nadia Murad i Laima Haji Baixar, que pertanyen a la minoria ètnica religiosa yazidita d'idioma kurd, perseguida per l'ISIS i segrestada i condemnada a l'esclavitud sexual dels milicians de l'ISIS. Avui tindré una reunió amb Laima Haji Baixar i amb l'advocada nigeriana dels drets -ella mateixa també Premi Sàkharov- Hauwa Ibrahim, totes dues convidades pel Parlament Europeu amb motiu del Dia de la Dona.

Com pot una dona ser un model, educar els seus propis fills en l'obertura i la tolerància, si ella mateixa està sotmesa, exclosa de l'educació, i no té un paper actiu en la societat? Com a home, com a marit, com a pare, em fa mal constatar que molts dels conflictes, de les violències, dels extremismes als quals assistim tenen una arrel comuna: homes obsessionats per la por al potencial de les dones. Moltes vegades aquesta por es transforma en violència i negació dels drets fonamentals.

Em sento orgullós de ser el president d'una institució que fa sentir cada dia la seva veu, forta i clara, sobre els drets de les dones. El Parlament Europeu no només promou aquests drets en cada decisió important, sinó que també ha creat una comissió parlamentària que treballa a temps complet per la igualtat de gènere i els altres drets de les dones.

El Parlament Europeu ha decidit aquest any dedicar el Dia de la Dona al seu paper en l'economia. Estudis recents demostren que com més gran és el paper exercit per les dones, més creixen el benestar econòmic i l'ocupació. Les empreses que tenen més dones en alts llocs de direcció presenten millors resultats, tant en termes d'eficiència organitzativa com de rendibilitat.

La marginació de les dones de llocs econòmics rellevants costarà en els pròxims deu anys 11,5 bilions d'euros a nivell mundial, el que equival al PIB combinat de Japó, Alemanya i el Regne Unit.

Encara queda molt per fer. Hem de constatar que només el 24% dels llocs directius a nivell mundial estan ocupats per dones. D'aquests, tot just el 4,6% són llocs de direcció executiva. Les dones representen 655 milions de llocs de treball menys que els homes. Per al 88% de les dones d'edats compreses entre els 30 i els 39 anys, el naixement dels fills comporta una reducció de la renda.

La Unió Europea és a primera línia d'aquest front. La presència femenina en els consells d'administració de les grans empreses que cotitzen en borsa gairebé s'ha duplicat, i ha passat de l'11,9% el 2010 al 22,7% el 2015. Encara no és suficient, però anem per bon camí. També està disminuint la bretxa salarial, encara que segueixi a un nivell considerable del 16%.

El Parlament Europeu dóna suport a la proposta de directiva de la Comissió sobre una presència més gran de les dones en consells d'administració.

També sobre les baixes de maternitat, el Parlament vol una normativa europea que vagi més enllà dels papers tradicionals i del repartiment injust de les tasques.

El Parlament està a més treballant per promoure l'emancipació econòmica de les dones i fer front a la bretxa de gènere en les pensions.

Dins de la nostra institució també estem realitzant avenços notables. Els presidents de les comissions han arribat a un equilibri de gènere perfecte: dotze homes i dotze dones. En el meu gabinet he volgut garantir el mateix equilibri.

No obstant això, en aquest mateix Parlament Europeu, ha ocorregut fa uns dies un fet extremadament greu. Un parlamentari ha atacat la igualtat de gènere d'una manera inacceptable. Ha ofès a totes les dones i violat els nostres valors fonamentals. No tinc la intenció de tolerar un comportament semblant, molt més greu perquè el manifesta qui, amb dignitat, hauria de representar els pobles europeus. He obert immediatament una investigació que tinc previst concloure com més aviat millor amb una sanció apropiada a la gravetat de les seves afirmacions.

La batalla, lliurada per tantes generacions de dones valentes, encara està lluny de ser guanyada. No és una batalla de dones només per a les dones. És un combat de tots, en primera línia, cada dia, per la humanitat.