L´extresorer de CDC Daniel Osàcar va negar ahir que el partit es financés il·legalment a través del Palau de la Música amb comissions de Ferrovial, unes comissions que l'exresponsable de l´entitat Jordi Montull va dir que es van elevar del 3 al 4% perquè el partit «demanava més diners».

En la quarta sessió del judici del cas Palau, Osàcar va desmentir rotundament les acusacions de finançament il·legal de CDC llançades pels exresponsables del Palau Fèlix Millet, Jordi Montull i la seva filla Gemma, i va al·legar que els convenis entre l'entitat i la fundació Trias Fargas (afí a CDC) eren legals i buscaven fomentar la cultura catalana, entre altres motius perquè a les festes majors «no posessin només música andalusa». Les revelacions ofertes en els interrogatoris de Millet i els Montull van portar ahir tots els partits del Parlament, excepte JxS, a exigir la compareixença a la cambra de l'expresident de la Generalitat i de CDC Artur Mas.

Montull va mantenir ahir el relat incriminatori respecte a CDC i va revelar que les comissions que suposadament pagava Ferrovial al partit, a través del Palau de la Música, a canvi de l'adjudicació d'obra pública, eren inicialment del 3%, però es van apujar al 4% perquè la formació «volia més diners». Segons va relatar l'acusat, al principi era Millet el que mantenia contacte amb l'extresorer de CDC Carles Torrent, mort el 2005, una persona que Montull ha dit que desconeixia quin càrrec tenia en el partit nacionalista perquè per a ell era «el ´recader´».

Quan Daniel Osàcar va succeir Torrent al capdavant de la tresoreria de CDC, va ser Montull l'encarregat de fer arribar les comissions pagades per Ferrovial en metàl·lic: «jo tenia els diners en un sobre a punt, ell venia, comptava els diners, els recollia i se'ls emportava», va detallar l'exresponsable del Palau de la Música.

Montull va dir desconèixer amb quins càrrecs de CDC conversava Millet sobre el pagament de comissions, a més dels tresorers, i va admetre que després de la mort de Torrent va assistir amb l'exresponsable del Palau a una reunió en un hotel de Barcelona amb l'exconseller de Justícia i diputat de JxS Germà Gordó i l'exdiputat convergent Jaume Camps, inicialment imputat en el cas però que va quedar exculpat per prescripció.

No obstant això, Montull va dir que en aquella reunió amb càr-recs de la formació convergent «no es va parlar de diners», sinó de política i de futbol, «potser perquè jo era al davant», va apuntar.

L´acusat va afegir, com dimecres va fer la seva filla, que CDC els feia arribar factures falses per justificar pagaments de comissions il·lícites de la constructora Ferrovial, quan els ho va demanar Millet per defensar-se de dues investigacions que els havia obert l'Agència Tributària pels nombrosos reintegraments en efectiu.

Per contra, Osàcar va desmentir davant el tribunal tot el que han dit sobre ell Millet i els Montull: «ho afirmo amb tota rotunditat, és fals, no és cert». Va al·legar que sempre va actuar en defensa dels interessos de Catalunya i no per ambició personal, i va remarcar que els convenis entre el Palau i la Trias Fargas -per un valor global d'uns 600.000 euros- van conciliar l'objectiu que compartien tant la institució cultural com CDC de donar més pes a Catalunya a l'Orfeó Català i impulsar així una «campanya de catalanitat».

Segons ell, aquests convenis eren legals i el seu objectiu era «influir» en els gairebé 600 ajuntaments governats en aquella època per Convergència per fomentar la cultura catalana i, per exemple, que en les festes majors «no posessin només música andalusa» i no «s´oblidessin» les sardanes, corals i els esbarts dansaires.

Davant el tribunal, Osàcar va negar que Ferrovial fos «donant» de CDC i que rebés pagaments en metàl·lic d'aquesta empresa: «ja sabem que el diner en efectiu és il·legal, han de ser xecs nominatius». En contra del que havia assegurat minuts abans Montull, en el sentit que acudia al seu despatx a recollir les comissions en un sobre amb diners en efectiu, Osàcar va precisar que només anava al Palau, en metro, a requeriment de Jordi Montull per signar i buscar els convenis de col·laboració, i que tornava a la seu de CDC en autobús, «evidentment sense bitllets a la butxaca».

Mas defensa CDC i suggereix que les confessions són «pura invenció»

L´expresident de la Generalitat Artur Mas va assegurar ahir que les acusacions del 4% fetes durant el judici del cas Palau són «pura invenció o pura mentida», i va ratificar que manté «plena confiança» en l´extresorer Daniel Osàcar. En unes breus declaracions a la premsa abans d´intervenir en un acte a l´Hospitalet de Llobregat, Mas va defensar que Osàcar va fer una declaració davant el jutge «molt clara i molt rotunda» respecte del presumpte finançament irregular de CDC.

Segons l´expresident, les declaracions de Millet i Montull afirmant que Ferrovial feia donacions al Palau de la Música per finançar CDC a canvi d´adjudicació d´obra pública són «una pura manera de protegir-se». Mas també va traslladar a Junts pel Sí (JxS) la seva disposició a comparèixer al Parlament, després que tots els grups parlamentaris de l'oposició hagin registrat una sol·licitud perquè vagi a donar explicacions sobre el cas Palau de la Música.

Una petició de compareixença que també tindrà els vots a favor de JxS, malgrat que va refusar signar la sol·licitud unitària. Així ho van indicar fonts de JxS després que Cs, PSC, Catalunya Sí que es Pot, el PPC i la CUP registressin ahir al matí una petició de compareixença de Mas davant la comissió d'assumptes institucionals perquè expliqui «el finançament de CDC i de les fundacions que estaven vinculades en relació amb l'anomenat cas Millet-Montull». JxS va refusar afegir la seva firma a la sol·licitud de compareixença registrada per la resta de grups, ja que no vol aparèixer al costat de formacions que «a Madrid són incapaces de demanar» que el president del govern, Mariano Rajoy, comparegui al Congrés per donar explicacions sobre els casos que afecten el PP».

Segons les fonts consultades, Mas va traslladar a JxS la seva predisposició a comparèixer «novament» al Parlament «en el format que sigui» per donar les explicacions que se li requereixin «si així li ho demanen». La sol·licitud de compareixença de Mas ve signada pels portaveus parlamentaris de Ciutadans, Carlos Carrizosa, del PSC, Eva Granados, de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, del PPC, Alejandro Fernández, i de la CUP, Anna Gabriel.

Esborrat amb ´tipex´

En l'escrit de sol·licitud presentat al registre del Parlament, curiosament, apareixen uns espais en blanc que, segons fonts parlamentàries, corresponien al nom de la portaveu parlamentària de JxS i secretària general d'ERC, Marta Rovira, que finalment va haver de ser esborrat amb típex.

Els grups parlamentaris tenien preparada la sol·licitud des d'ahir a la tarda, però JxS va demanar més temps per valorar si s'hi sumava. Segons les fonts consultades, ERC s'inclinava per signar la sol·licitud de compareixença de Mas, abans líder de CDC i ara president del partit hereu, el PDeCAT. Però segons fonts coneixedores de les converses, el PDeCAT va posar resistència dins el grup de JxS a signar la petició.

Fonts del PDeCAT van remarcar que Mas «ja ha comparegut diverses vegades» al Parlament quan va ser cridat a donar explicacions sobre casos que afectaven CDC i, ara, «està disposat a comparèixer novament» si el cita la cambra.