Un equip de científics del Centro Internacional de la Papa (CIP), amb seu al Perú, ha trobat la patata més resistent coneguda fins ara, com a part de les seves recerques per determinar si aquest tubercle podria ser conreat a Mart. L'investigador Julio Valdivia-Silva, un dels responsables de l'experiment, va informar a Efe que el projecte Patates a Mart, dirigit pel CIP amb l'assessorament de la NASA, va aconseguir fer créixer una patata només alimentada amb aigua rica en nutrients dins d'una urna hermètica, denominada CubeSat, on el tubercle va ser sotmès a condicions extremes, similars a les del planeta vermell.

La patata va créixer en un sòl amb el 30 % de sal, igual que el de Mart, amb una concentració del 10 % de diòxid de carboni en l'ambient, a unes temperatures d'entre -5 i 20 graus i a una pressió de 600 mil·libars, pròpia d'una altitud de 4.500 metres sobre el nivell del mar.

«El resultat més contundent és que això suggereix que sí que aconseguirem conrear una patata, de manera més controlada, en condicions més similars a les de Mart», va explicar Valdivia-Silva, ja que l'atmosfera del planeta vermell té una concentració del 95 % de diòxid de carboni i unes temperatures que arriben a -60 graus.

La segona part del projecte consistirà a provar els límits de la patata -l'espècie de la qual no es va voler revelar- per exposar-la cada vegada més a les condicions d'un ambient marcià, la qual cosa permetrà estudiar-ne els límits biològics. Si s'aconsegueix que creixi en un clima i ambient idèntics als de Mart, l'objectiu és que segueixi sent comestible, encara que serà més seca i salada que les varietats habituals, va indicar Valdivia-Silva, investigador associat l'Institut SETI, nord-americà, per a la recerca de vida extraterrestre.