El secretari d'Anàlisi Estratègica de Podem, Íñigo Errejón, va comparar ahir la presumpta corrupció que esquitxa aquests dies CDC pel cas Palau amb el suposat finançament irregular del PP de Madrid i la seva relació amb la trama Púnica, que està sent investigada actualment pel jutge Velasco. Així es va pronunciar Errejón davant dels periodistes després de l'acte commemoratiu a les víctimes dels atemptats de l'11-M celebrat a l'estació d'Atocha en el seu tretzè aniversari.

Per a Errejón, la vinculació de l'antiga Convergència Democràtica de Catalunya amb el cas Palau «s'assembla molt al mateix entramat mafiós que, suposadament segons el jutge Velasco, s'havia produït a la Comunitat de Madrid amb Fundescan, que és la baula que uneix la Gürtel i la Púnica».

Es va referir així al cas de corrupció que afecta el Palau de la Música de Catalunya, que està sent jutjat aquests dies, i a la seva vinculació a un presumpte finançament il·legal de CDC i, alhora, a la investigació que lidera el jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco també sobre un suposat finançament irregular, aquesta vegada del PP de Madrid.

«Les elits i els partits polítics tradicionals, que sobre altres temes estan molt barallats, quan es tracta d'utilitzar les institucions públiques com un botí de saqueig i de repartiment per finançar-se i per als seus interessos privats, s'assemblen molt», va afirmar Errejón.

Segons el seu parer, no és un problema d'alguns partits polítics concrets, sinó que és un símptoma de «la crisi democràtica» a Espanya, ja que es tracta d'un «modus operandi que s'assembla molt». Per això, va continuar, «fan falta transformacions profundes de transparència», més mitjans per a la justícia i la modificació del Codi Penal perquè no prescriguin determinats delictes de corrupció. Va demanar també «que no es barregi» la qüestió sobiranista catalana amb la corrupció que esquitxa alguns partits, ja que són «problemes diferents i exigeixen solucions diferents».

«No ens creiem els que intenten no parlar de la qüestió territorial tapant-la amb la corrupció ni els que intenten no parlar de la corrupció tapant-la amb la qüestió plurinacional», va asseverar.

Albiol: «Mas ha de plegar»

El coordinador general del PPC, Xavier Garcia Albiol, va considerar que l'expresident de la Generalitat Artur Mas s'hauria de retirar de la vida política perquè el cas Palau ha fet que «la seva credibilitat estigui per terra». «Des d'un punt de vista polític i institucional Mas està totalment desacreditat», va continuar Albiol, que va reclamar al PDeCAT que decideixi si l'expresident de la Generalitat «és encara un actiu i un referent del partit». Sobre unes possibles irregularitats a l'Ajuntament de Girona en època de Carles Puigdemont, el coordinador general del PPC es va mostrar més ambigu i va negar tenir-ne constància.

«Per fi» es parla de corrupció

La portaveu a l'Ajuntament de Ciutadans, Begoña Villacís, va celebrar que «per fi» a Espanya i a Catalunya «no s'està parlant d'independència, sinó de corrupció» i va retreure als independentistes que s'utilitzi l'estelada per «ocultar el que hi està passant». Villacís va assegurar que els implicats en el cas 3 % volen de «rebot» un «estat propi, amb institucions judicials pròpies i un sistema judicial fet a la seva mesura».