L'excoordinador de CDC Francesc Sánchez creu que la Fiscalia no podrà provar que el partit adjudiqués obra pública a empreses a canvi de comissions. En una entrevista a Rac1, l'exdirigent va assegurar ahir que «a CDC se la jutja per comissions per obra pública i ni hem vist ni es veurà que la Fiscalia aporti cap prova en relació amb l'obra pública».

En aquest sentit, va subratllar que de tot el que s'ha dit fins ara en el judici del cas Palau no hi ha res que demostri un presumpte finançament irregular del partit. Sánchez va remarcar que defensa «l'honestedat del senyor Daniel Osàcar -extresorer de CDC- i crec que la gent de Ferrovial i de les empreses que han reconegut haver fet alguna cosa amb relació a les seves factures, d'Osàcar no en parlen i per tant tinc una absoluta tranquil·litat».

L'excoordinador de CDC també va qüestionar què té de dolent que els polítics es reuneixin amb empresaris. «Es diuen moltes coses, es planteja que hi ha hagut reunions amb molta gent», però «a hores d'ara que jo sàpiga reunir-se no és delicte, que algú et vingui a veure no és delicte, que un empresari visiti un polític no és delicte. Arribarà un moment que ningú no podrà sortir al carrer ni podrà dir res», va afegir.

Sánchez també va apuntar que a CDC se la pot jutjar «per les coses que ha fet CDC», però no «pels interessos o ambicions d'empresaris o de persones concretes». «L'última època de CDC jo vaig ser qui va decidir que no rebíem ni una donació més. Per què? No perquè sigui legal o il·legal, sinó perquè èticament això la gent no ho entén. L'estructura de la pròpia societat ha canviat en aquest sentit», va defensar. En aquesta línia, Sánchez va opinar que «una cosa és l'ètica i l'altra, la justícia o la legalitat, i vam eliminar les donacions perquè vam considerar que s'havia de canviar de model de finançament del partit».

Vives i Vilajoana al cas 3 %

Paral·lelament, la Guàrdia Civil situa l'extinent d'alcalde de Barcelona Antoni Vives i l'exsecretari general de Presidència de la Generalitat Jordi Vilajoana entre els contactes d'empresaris investigats en la causa del 3 %.

Així consta en la documentació recollida per la Guàrdia Civil a partir dels registres practicats a l'empresari Francesc Xavier Tauler, tant al seu domicili particular com a la seu de l'empresa Copisa, de la qual era conseller delegat. Totes aquestes diligències practicades per la Guàrdia Civil formen part del sumari del cas del 3 %, a què va tenir accés Efe.

L'institut armat informa d'una anotació manuscrita trobada a l'agenda de Tauler en què fa constar, en relació amb una futura adjudicació del Consorci d'Educació de Barcelona: «hem quedat bé. Cal mirar de fer una gestió amb Vives», en referència al tinent d'alcalde, que va ser detingut el 2 de febrer en una operació de la Guàrdia Civil i Anticorrupció sobre el 3 %. El contracte a què es refereix l'anotació, segons la Guàrdia Civil, és l'adjudicació del manteniment d'escoles a Barcelona.

Entre la publicació de la licitació del Consorci d'Educació de Barcelona, el novembre del 2011, i l'adjudicació del contracte, el juny del 2012, la Guàrdia Civil acredita pagaments de Copisa a la Fundació Fòrum Barcelona, vinculada a CDC, per 50.000 euros i també de Copisa a la fundació CatDem. L'agenda de Tauler inclou dues anotacions manuscrites que relacionen l'extresorer de CDC Andreu Viloca, a qui Anticorrupció dóna un paper clau en la trama, amb l'Ajuntament de Barcelona.