El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha condemnat l'expresident de la Generalitat Artur Mas com a autor d'un delicte de desobediència per la celebració del procés participatiu del 9-N. El tribunal l'ha inhabilitat per un període de dos anys per ocupar qualsevol càrrec públic i el condemna a pagar una multa de 36.000 euros.

L´exvicepresidenta del Govern, Joana Ortega, i l´exconsellera d´Ensenyament, Irene Rigau, han estat considerades cooperadores en aquest procés i també han estat inhabilitades. La inhabilitació d'Ortega és per 1 any i 9 mesos i la de Rigau, per 1 any i 6 mesos.

En tots tres casos la sentència és per desobediència. En canvi, a Mas, Rigau i Ortega se'ls ha absolt del delicte de prevaricació.

A més de les condemnes per inhabilitació de càrrec públic, la sentència del 9-N dicta que Mas haurà de pagar una multa de 36.500 euros, Ortega 30.000 euros i Rigau 24.000 euros. El president del TSJC, Jesús María Barrientos, ha fet la lectura pública de la decisió del tribunal, que s'ha pres per unanimitat.

Mas diu que a l'Estat espanyol «la llei no és igual per a tothom»

Artur Mas, en roda de premsa, ha lamentat la sentència del TSJC pel 9-N, un escrit que, a parer seum demostra que a Espanya «es persegueix la gent per les seves idees», donat que el govern de l'Estat «s'ha fet un tip d'incomplir sentències del TC i mai ha passat res», i en canvi ara a ells els condemnen per defensar «unes idees que no els agraden». En aquest sentit, ha anunciat que recorreran la sentència davant el Tribunal Suprem, però admet que no té massa confiança que la decisió del TSJC sigui rectificada.

Rigau, Mas i Ortega a la sortida del tribunal el dia que van declarar. Font: EFE

Ortega llueix de nou la samarreta «Dirty Lips Mood»

Joana Ortega, que acompanyava Artur Mas i Irene Rigau vestia durant la roda de premsa una samarreta amb el missatge "Dirty Lips Mood", la mateixa que ja es va posar el passat mes d'octubre quan es va conèixer la petició d'inhabilitació. Aquella vegada, la samarreta va aixecar molta polseguera.

En aquells moments, Ortega va declarar que «la samarreta em serveix per dir allò que no pots dir en una roda de premsa de però és el que penses». Aquest cop, l'exconsellera se l'ha tornat a posar per transmetre el mateix missatge. En català, "Dirty Lips Mood" es pot entendre de diferents maneres. La traducció literal seria «Amb ganes de llavis bruts», una manera de dir que tens ganes d'expressar-te i dir el que penses lliurament, sense restriccions ni limitacions de cap tipus.

El PP sobre la sentència del 9-N: «la justícia posa cadascú al seu lloc»

El vicesecretari de Comunicació del PP, Pablo Casado, ha estat dels primers a valorar la sentència del TSJC sobre el 9-N. Segons casado, es demostra que la Justícia «posa cadascú al seu lloc» perquè «ningú està per sobre de la llei i ningú pot intentar trencar la convivència entre catalans sense que al final l´Estat de dret funcioni».