La presidenta de la Junta d'Andalusia, Susana Díaz, anunciarà el 26 de març la seva candidatura a les primàries del proper mes de maig per a la secretaria general del PSOE en un gran acte a Madrid. Amb el seu anunci, Díaz es convertirà en la tercera aspirant a liderar el PSOE, juntament amb l'exsecretari general Pedro Sánchez i l'exlehendakari Patxi López, que ahir va presentar el document polític de la seva candidatura.

La presentació de Díaz es farà just després que la gestora del PSOE hagi presentat tots els documents polítics i econòmics elaborats per al 39è Congrés Federal del 17 i 18 de juny. Serà en un acte multitudinari, al qual s'espera que acudeixin militants de tot Espanya i ls afins a la presidenta andalusa hi estan preparant un gran desplegament.

Amb l'elecció del dia 26 per fer el seu anunci, Díaz compleix la seva paraula de «primer el què i després el qui», ja que el dia abans, el 25 de març, el PSOE celebrarà, també a Madrid, al pavelló de l'ONCE, el fòrum en què es presentarà la part política de la ponència marc del congrés, un cop presentada ja la part econòmica en un fòrum similar el 25 de febrer.

Durant aquesta setmana, la presidenta andalusa té de dilluns a divendres l'agenda plena d'activitats institucionals, però dissabte que ve protagonitzarà el seu primer acte de partit a Cartagena (Múrcia).

Després que transcendís la ferma intenció de Díaz de fer una passa endavant i presentar-se a les primàries, un dels seus futurs rivals, Pedro Sánchez, va reclamar en un acte a Cadis «lleialtat» per al dirigent que surti elegit a les primàries, tot i que sense fer cap referència explícita a la presidenta andalusa.

L'altre aspirant, Patxi López, va destacar que els socialistes no poden «jugar a passar factures ni a cobrar-se revenges» en la votació de les primàries, sinó que han de «sumar, unir i integrar tothom en un mateix projecte».

La decisió de la presidenta de la Junta va ser ben rebuda pel secretari general del PSPV-PSOE i president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, que va destacar que l'important és concretar «un projecte potent amb un lideratge potent».

Per al vicesecretari general d'Autonomies i Ajuntaments del PP, Javier Arenas, la decisió de la presidenta autonòmica aporta «incertesa» a la política andalusa i acosta Juanma Moreno, el líder popular a la comunitat, a la presidència de la Junta.

Concretament, Patxi López va fer una crida als militants a «conjurar-se» per aconseguir la «unitat» del partit, i els va demanar que l'«ajudin» en la «batalla per integrar». El candidat va advertir que «no hi ha pitjor derrota per a un socialista que guanyar en un partit trencat». «Jo no vull guanyar si el que perd és el partit», va proclamar l'exlehendakari.

La necessitat de «sumar»

Després d'assenyalar que en la «batalla» de les primàries que lliura el PSOE cal «tenir molt clar el que cal fer l'endemà», l'exlehendakari va destacar que aquell dia els socialistes no poden «jugar a passar factures ni a cobrar-se revenges», sinó que han de «sumar, unir i integrar tots en un mateix projecte». «Si no, serà un desastre», va rematar.

Per la seva banda, Sánchez va demanar que s'aprofitin les primàries per elegir el nou líder del PSOE perquè el partit doni «una lliçó de respecte i companyonia» i, després d'assenyalar que cap socialista no serà mai el seu «adversari», va reivindicar «lleialtat» per al que surti elegit.

La militància va desbordar l'aforament del Palau de Congressos de Cadis, amb capacitat per acollir 900 persones, per escoltar Pedro Sánchez i donar-li suport, en el segon acte que l'exsecretari general del PSOE protagonitza a Andalusia en la precampanya de les primàries del partit.

En aquest acte, el candidat va estrenar un nou eslògan, un «sí és sí» que segueix les passes del «no és no» amb què va fer bandera del seu rebuig d'abstenir-se davant la investidura de Mariano Rajoy.

«Els adversaris són fora del partit, es diu PP i els poders econòmics que el sustenten», va assenyalar Sánchez, que va anunciar que exigirà per a ell «la mateixa lleialtat» que ell mostrarà si no aconsegueix la majoria de vots dels militants.