El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha condemnat a dos anys d'inhabilitació l'expresident català Artur Mas per un delicte de desobediència, al mantenir la consulta independentista del 9N, després de la seva suspensió pel Tribunal Constitucional (TC).

A la seva sentència que s'ha llegit avui a la sala del TSJC, l'alt tribunal català condemna també l'exvicepresidenta Joana Ortega a un any i nou mesos d'inhabilitació per a càrrec públic i a un any i mig d'inhabilitació l'exconsellera d'Ensenyament Irene Rigau.

En una decisió unànime, el tribunal ha acordat absoldre Artur Mas del delicte de prevaricació en la consulta independentista del 9N, pel qual la Fiscalia li demanava vuit anys d'inhabilitació.

Mas no es penedeix de res

L'expresident català Artur Mas ha afirmat avui que rep la sentència condemnatòria pel 9N amb "plena serenitat i disconformitat", ha avançat que la recorrerà fins a "les últimes instàncies europees" després de passar pel Suprem, encara que "no es penedeix de res" i tornaria a organitzar el 9N.

Mas ha comparegut en roda de premsa a la seu del PDeCAT amb les altres dues condemnades, l'exvicepresidenta Joana Ortega i l'exconsellera d'Ensenyament Irene Rigau, el president català, Carles Puigdemont, i altres dirigents del partit, tots ells amb una xapa a la solapa amb el lema "Ho tornaria a fer".

L'expresident Mas ha afirmat que a l'Estat "es persegueix i combat per terra, mar i aire la gent per les seves idees", i ha denunciat que "la llei no és igual per a tots" perquè, segons el seu parer, el Govern ha desobeït sentències del Tribunal Constitucional i no ha estat condemnat.