Diverses ciutats catalanes van ressonar aquest dilluns al vespre amb la cassolada popular convocada a través de les xarxes socials per l´Assemblea Nacional Catalana (ANC) en protesta per la condemna a dos anys d´inhabilitació per a l´exPresident Artur Mas per la organització de la consulta sobiranista del 9-N.

La cassolada pel 9-N, a la que també s'hi van sumar localitats de la Catalunya Central com ara Manresa, serveix també com a recordatori dels dies previs a la consulta independentista del 2014, quan diverses entitats sobiranistes entre les quals també s´hi trobava la pròpia ANC també van convocar una cassolada diària durant diverses jornades per reivindicar la consulta.

Aquesta no ha sigut la única iniciativa duta a terme en suport a Mas i les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau, també condemnades a un any i nou mesos i un any i sis mesos d´inhabilitació per a ocupar càrrecs públics respectivament pel 9-N. També a les xarxes socials, diversos usuaris han fet servir el hashtag ´9-N Som Tots´ per recolzar simbòlicament els exmembres del govern català.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha condemnat l'expresident de la Generalitat Artur Mas com a autor d'un delicte de desobediència per la celebració del procés participatiu del 9-N. El tribunal l'ha inhabilitat per un període de dos anys per ocupar qualsevol càrrec públic i el condemna a pagar una multa de 36.000 euros.

L´exvicepresidenta del Govern, Joana Ortega, i l´exconsellera d´Ensenyament, Irene Rigau, han estat considerades cooperadores en aquest procés i també han estat inhabilitades. La inhabilitació d'Ortega és per 1 any i 9 mesos i la de Rigau, per 1 any i 6 mesos.

En tots tres casos la sentència és per desobediència al TC. En canvi, a Mas, Rigau i Ortega se'ls ha absolt del delicte de prevaricació pel 9-N.