El president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, va acusar la cancellera alemanya, Angela Merkel, d'estar «donant suport al terrorisme», en un nou atac dins de la crisi diplomàtica oberta per la cancel·lació d'actes electorals de ministres turcs a diversos països europeus. «Alemanya està donant suport al terrorisme de forma oberta. Pots prendre partit per Holanda tant com vulguis. Senyora Merkel, estàs donant suport al terrorisme», va afirmar el polític islamista.

Merkel va mostrar el seu «total suport i solidaritat» al govern holandès en el contenciós obert amb Turquia per la prohibició que dos ministres turcs intervinguessin dissabte passat en actes electorals a la ciutat de Rotterdam. «No vull posar tots els països de la Unió Europea (UE) en el mateix sac, però alguns d'ells no poden acceptar l'ascens de Turquia», va manifestar Erdogan, que els últims dies ha acusat Alemanya i Holanda de pràctiques feixistes i nazis.

Paral·lelament, l'ultradretà Geert Wilders considera que l'«única solució contra gent com el president turc, Recep Tayyip Erdogan, és tancar les fronteres», perquè «no hi ha policia de l'Alcorà» als Països Baixos, va afirmar el populista durant el «cara a cara» televisiu amb el seu principal rival, el primer ministre Mark Rutte. El liberal Rutte va negar que Holanda sigui un país «islamitzat», com va alertar el seu contrincant, i va advertir que «si algú fa servir l'Islam per justificar un acte terrorista, tindrà tot l'Estat contra ell, no es necessita la policia de l'Alcorà».

El govern de Turquia ha plantejat a Holanda les seves condicions per solucionar la crisi diplomàtica oberta dissabte pel veto i expulsió del país europeu de dos dels seus ministres: una disculpa per escrit, l'enjudiciament de responsables policials i garanties per al futur.

El ministeri d'Exteriors turc va citar l'encarregat de negocis holandès, Daan Huisinga, per plantejar-li dues queixes formals, en el que és la tercera compareixença del diplomàtic des de dissabte. Aquestes queixes, en forma de «notes verbals», resumeixen les exigències turques per normalitzar les relacions, molt malmeses després de la prohibició que el ministre d'Exteriors turc, Mevlut Cavusoglu, aterrés dissabte a Rotterdam, i per l'expulsió de la responsable de família i Assumptes Socials, Fatma Betul Sayan.

Els dos ministres turcs pretenien participar en mítings per demanar als turcs residents a Holanda que donin suport a la reforma constitucional que es decidirà el proper 16 d'abril en un referèndum.