Quan falten tan sols 40 dies per a les eleccions presidencials a França, el candidat conservador, François Fillon, va ser imputat ahir pels suposats llocs de treball falsos atribuïts a la seva dona i a dos dels seus fills, un escàndol que ha relegat el contingut del seu programa electoral a un segon pla. Per la seva banda, ahir es va saber que investiguen el candidat socialista a la presidència francesa, Emmanuel Macron, per favoritisme.

Fillon, que va ser el primer ministre de Nicolas Sarkozy, estava citat avui davant els jutges d'instrucció, però la comunicació dels càrrecs es va avançar un dia a petició del seu advocat perquè l'audiència «pogués desenvolupar-se amb tranquil·litat».

Fillon va ser imputat per desviament i apropiació indeguda de fons públics i per no haver declarat a l'Alta Autoritat per a la Transparència de la Vida Pública un préstec de 50.000 euros concedit per l'empresari Marc Ladreit de Lacharrière.

El seu viacrucis judicial, mediàtic i polític va començar el passat 25 de gener quan el setmanari Le Canard Enchaîné va revelar que la seva dona, Penelope, i dos dels seus fills havien estat contractats com a assistents parlamentaris sense exercir aquestes funcions.

La Fiscalia Nacional Financera va obrir aquest mateix dia una investigació i, després d'un mes d'indagacions, va lliurar el dossier als tres jutges d'instrucció que ahir van decidir imputar-lo.

Diumenge passat el candidat havia avançat que es feia «poques il·lusions» sobre la seva imminent cita judicial, i aquest dilluns, en presentar el seu programa, va tornar a qualificar com a víctima de la «instrumentalització» de la Justícia.

D'altra banda, la Fiscalia de París ha obert una investigació per suposat favoritisme a una vetllada en què el candidat presidencial Emmanuel Macron es va reunir amb empresaris francesos a Las Vegas (EUA) quan era ministre d'Economia, segons fonts judicials. La reunió es remunta al 6 de gener de 2016, quan Macron es va reunir amb dirigents de diverses empreses emergents franceses al Consumer Electronics Show d'aquesta ciutat nord-americana.

La vetllada, segons va revelar el 7 de març passat el setmanari satíric Le Canard Enchaîné, va ser encarregada sense concurs previ al grup Havas per Business France, organisme de promoció de la tecnologia francesa dependent del Ministeri d'Economia, que llavors estava dirigit per Macron.

El cost total d'aquest viatge als Estats Units va ascendir a 381.759 euros, dels quals 100.000 euros van ser dedicats a pagar l'allotjament.