La fiscal Ana Cuenca va oferir ahir una rebaixa en la petició de pena a l'exconseller d'Economia de la Generalitat Macià Alavedra i a tres acusats més del judici Pretòria si reconeixen els fets i paguen una multa, encara que per a alguns estarà subjecte a la seva declaració. Entre els acusats hi ha l'empresari igualadí Josep Singla, de l'antiga Proinosa, que ahir va demanar la prescripció d'alguns dels delictes dels quals se l'acusa. Per a ell demanen 11 mesos de presó.

Cuenca va anunciar l'acord al tribunal de la secció segona de la sala penal de l'Audiència Nacional en la primera sessió del judici del cas Pretòria de corrupció urbanística, que va operar entre el 2001 i el 2009 a Santa Coloma de Gramenet, Badalona i Sant Andreu de Llavaneres.

En el cas d'Alavedra i de Manuel Carrillo, acusat d'un delicte de suborn per presumptament subornar l'alcalde de Santa Coloma de Gramenet, Bartomeu Muñoz, la fiscalia vol que se'ls interrogui primer i, depenent de la declaració, es procediria a modificar la pena a l'hora d'elevar les seves conclusions a definitives. En el cas d'Alavedra -considerat home de confiança de l'expresident Jordi Pujol- la petició inicial de la fiscalia és de sis anys i deu mesos de presó a més de 10,3 milions d'euros de multa per blanqueig de capitals i tràfic d'influències en la requalificació dels terrenys de les operacions urbanístiques de Sant Andreu de Llavaneres i Badalona. Segons la seva declaració, la fiscalia podria rebaixar la petició de condemna.

La fiscal va proposar un acord també amb l'empresari Manuel Carrillo, acusat de suborn perquè se li adjudiqués el contracte de la neteja de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet. En la seva qualificació, la fiscal reclama per al responsable de Limasa tres anys de presó i poc més de 19.400 euros de multa, una petició que es podria modificar si Carrillo reconeix els fets.

Segons el relat de la fiscalia, l'any 2009 Carrillo s'hauria beneficiat de l'amistat amb l'exalcalde de Santa Coloma de Gramenet Bartomeu Muñoz perquè aquest manipulés el concurs per a l'adjudicació del contracte de la neteja del consistori, i que aquest recaigués sobre Limasa tot i que no havia presentat la millor oferta.

Els que ja han quedat eximits de comparèixer a la vista són Glòria Torres i Philip McMahan, després d'haver reconegut ahir que van contribuir a l'«ocultació i reinversió» de quantitats milionàries que va percebre Alavedra a través d'un complex entramat de societats opaques. Tots dos van acceptar l'acord dels seus advocats defensors amb la fiscal de ser condemnats a sis mesos de presó amb multes respectivament de 315.000 euros, que la primera ja ha abonat, i de 2,6 milions d'euros o arrest substitutori per al segon.

Inicialment, la fiscal demanava per a Philip McMahan 3 anys i mig de presó i per a Glòria Torres, 2 anys i mig de presó. Després de l'acord, la fiscalia consideraria que el delicte de blanqueig de capitals del qual se'ls acusa seria un delicte únic i no continuat en el temps.

La majoria dels advocats dels acusats van demanar a la Sala que els seus representats puguin absentar-se del judici en les sessions «que no tinguin connexió directa amb la seva defensa» a causa del cost econòmic que els suposa traslladar-se des de Catalunya fins a la seu de l'Audiència, a San Fernando de Henares.

En la sessió d'ahir, l'advocat de l'empresari igualadí Josep Singla va demanar la prescripció del delicte de tràfic d'influències del qual se l'acusa i, per tant, el seu dret a no ser jutjat per aquesta qüestió. Segons va relatar el seu advocat, Emilio Zegri, els fets que apunten Singla s'haurien produït el novembre del 2003, mentre que la primera interlocutòria d'actuacions del cas, l'octubre del 2007, no ho fa constar. La jutgessa, però, va descartar la prescripció.