La consellera de Presidència i portaveu del Govern català, Neus Munté, va qualificar ahir de «malèvola» la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) arran de la consulta sobiranista del 9-N, que segons el seu parer denota «fòbia i pànic» a la democràcia.

El Consell Executiu, presidit per Carles Puigdemont, va analitzar ahir la sentència d'inhabilitació contra l'expresident català Artur Mas i les exconselleres Irene Rigau i Joana Ortega.

En la roda de premsa posterior a la reunió de l'executiu, Munté, que va lluir una xapa amb la imatge d'una urna i el lema «Ho tornaria a fer», va manifestar la «disconformitat» davant una sentència que és «malèvola perquè han estat jutjats per haver posat les urnes el 2014».

En aquest sentit, Munté creu que el TSJC el que fa amb la seva sentència és «condemnar 2,3 milions de persones», que són les que van participar en la consulta sobiranista del 9 de novembre del 2014 segons els seus organitzadors.

Per a Munté, la sentència denota «fòbia i pànic» de l'Estat espanyol a la democràcia i, en aquest sentit, va subratllar que el Govern català «compta» amb els tres condemnats ja que són «els millors expositors» per explicar «en primera persona com de fràgil és la democràcia a nivell de l'Estat espanyol».

«Volem comptar amb ells»

En aquest sentit, Munté va apuntar que el Govern català col·laborarà amb els tres condemnats perquè difonguin el procés sobiranista a l'estranger, encara que de moment no s'ha dissenyat cap «opció concreta». «Volem continuar comptant amb ells, ens tenen al seu costat», va afegir.

La portaveu del Govern català va manifestar ahir el «suport incondicional» de l'executiu català als tres condemnats i, en ser preguntada per si Rigau hauria de deixar l'escó del Parlament si el Suprem li confirma la pena, va expressar «suport absolut a l'estratègia» que mantingui la condemnada.

Però va recordar que el pla dels tres processats és «arribar fins al final» i això vol dir, va recalcar, esgotar la via judicial espanyola i anar fins als tribunals europeus.

Malgrat interpretar la sentència com un «avís» als sobiranistes, la consellera va subratllar que el compromís del referèndum és «inalterable» i va assegurar que a cap membre del Govern «li tremolen les cames malgrat la sentència, la inhabilitació i les multes», que va considerar «injustes».

Mas anirà a Europa

L'expresident de la Generalitat Artur Mas va signar ahir la notificació de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que l'inhabilita per dos anys per un delicte de desobediència per haver organitzat el 9-N i ha promès recórrer a la justícia europea i anar «fins al final».

Mas va penjar al seu perfil d'Instagram una fotografia del moment en què revisa la sentència i la notificació que li va lliurar ahir al matí un representant judicial al seu despatx al Palau Robert. «Acabo de signar la notificació de la sentència. Com vaig dir ahir,, aquesta causa no acaba a l'Estat, sinó a Estrasburg. Anirem fins al final», va apuntar, juntament amb la instantània.

JxS no preveu que Rigau plegui

El portaveu adjunt del grup de Junts pel Sí, Roger Torrent, va assegurar ahir que ningú en el seu grup s'ha plantejat que l'exconsellera i actual diputada de JxSí Irene Rigau deixi el seu escó a causa de sentències «lligades a posar les urnes», en relació amb la sentència condemnatòria per la consulta sobiranista del 9N.

Una trentena de diputats de JxSí i la CUP van fer costat a Rigau durant la firma de la recepció de la sentència.