El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, va considerar ahir que els problemes polítics no es resolen als tribunals i que, encara que Artur Mas és «hereu del pujolisme», la seva condemna i inhabilitació per «posar urnes» no ajuda a «construir ponts» entre Catalunya i Espanya.

Així es va pronunciar el líder de Podem després d'assistir a una concentració dels treballadors de Navantía sobre la condemna a dos anys d'inhabilitació imposada a Mas per permetre la celebració de la consulta del 9-N malgrat les resolucions en contra del Tribunal Constitucional.

«Els problemes polítics no es resolen als tribunals. Mas és hereu del pujolisme, una de les pitjors expressions de la trama, però que es condemni o inhabiliti per posar urnes em sembla que no ajuda a construir els ponts necessaris entre Catalunya i Espanya», va indicar.

«Condemna antidemocràtica»

Paral·lelament, els eurodiputats d'ERC i el PDeCAT van assegurar ahir a tot el Parlament Europeu que la condemna a Artur Mas, Irene Rigau i Joana Ortega pel 9-N és «vergonyosa i antidemocràtica».

En un correu electrònic dirigit a la resta d'eurodiputats, els catalans Ramon Tremosa (PDeCAT), Josep-Maria Terricabras (ERC) i Jordi Solé (ERC) van assegurar que la sentència «no aturarà la voluntat del poble català d'expressar-se a les urnes».

«De nou, el govern espanyol converteix una qüestió que s'hauria de debatre amb diàleg i responsabilitat en un judici polític», van dir els tres eurodiputats, remarcant que el govern català «ha demanat reiteradament» l'inici de converses amb l'estat espanyol per pactar un referèndum.

El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, va afirmar ahir que les sentències contra l'expresident de Catalunya Artur Mas i les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau ja estaven redactades i va advertir que la societat catalana no s'acovardirà i que seguiran endavant amb el referèndum.

El govern basc va opinar que les inhabilitacions de l'expresident Mas i les dues exconselleres per la consulta del 9-N «no frenaran ni impediran que la societat catalana segueixi formulant les seves reivindicacions i aspiracions polítiques d'una manera contundent».

«Sentència raonable»

Per la seva banda, el ministre de Justícia, Rafael Catalá, considera «molt raonable i adequada» la sentència del 9-N ja que, segons va dir, «el tribunal ha pres en consideració totes les circumstàncies que les parts han al·legat».