L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) proposa la proclamació unilateral de la independència de Catalunya si l'Estat impedeix la celebració d'un referèndum d'autodeterminació.

Aquesta possibilitat figura en la ponència per adaptar el full de ruta sobiranista, que serà votada per l'ANC en la seva assemblea general del pròxim 29 d'abril, que se celebrarà a Sabadell.

En la proposta de la ponència s'analitzen diversos «escenaris» possibles i l'ANC s'haurà de posicionar així sobre el que comportaria que hi hagués «una ingerència» del govern central en les institucions catalanes que provoqués «una impossibilitat física de fer el referèndum», va informar en un comunicat. En aquest supòsit, indica l'ANC, seran organitzades «les mobilitzacions necessàries perquè el Parlament de Catalunya, com a dipositari de la sobirania del poble català, aprovi la llei de transitorietat jurídica i proclami la independència» obeint «el mandat democràtic atorgat pels ciutadans a les eleccions» del 27 de setembre del 2015.

Per la seva banda, el president del govern, Mariano Rajoy, va rebutjar la interpretació dels independentistes sobre la decisió judicial d'inhabilitar Artur Mas i dues exconselleres: «aquí no s'amenaça ningú. Aquí es compleix la llei». Rajoy va sortir així al pas de la reacció dels partits sobiranistes a la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya contra Mas per convocar la consulta del 9-N, en la seva resposta al portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, durant el debat del ple de la cambra sobre el Consell Europeu de la setmana passada.

En la rèplica a les intervencions dels portaveus dels grups, es va referir a les paraules de Tardà en les quals li havia retret que mentre estava a Brussel·les en aquella cimera, a Espanya hi havia un atac dels jutges als drets a les persones, en referència a la decisió contra Mas i dues de les seves exconselleres.

El cap de l'Executiu va subratllar que un principi bàsic, fonamental i irrenunciable de la UE és l'Estat de Dret. «A Europa, tots els ciutadans, inclosos també els governants, estan sotmesos a la llei, i també les persones a les quals vostè es refereix», va afegir en referència a Mas, Ortega i Rigau.

Per la seva banda, el vicepresident del Govern català i líder d'ERC, Oriol Junqueras, va descartar «totalment» unes eleccions anticipades, i, després d'assegurar que el referèndum «es farà», va demanar no especular sobre la data i sobre si s'ha d'avançar o no, «per no contribuir a la cerimònia de la confusió». En declaracions a RAC1, es va mostrar convençut que el referèndum d'autodeterminació de Catalunya «es pot fer» i que «es farà», motiu pel qual el seu govern «treballa» en la preparació i per intentar que s'adapti tan com sigui possible a la legalitat actual, sobretot, va dir, perquè «és possible que això ens ho pregunti la Cort Internacional de la Haia».