La notícia del desarmament definitu d'ETA va provocar un gran nombre de reaccions, que van oscil·lar entre l'esperança i la prudència. El president del govern, Mariano Rajoy, es va referir a aquest assumpte durant el seu discurs al congrés del PP de Madrid: «ETA ha decidit, i així ho ha dit, desarmar-se unilateralment. Que ho faci, i de passada que es dissolgui; i el govern d'Espanya el que farà és el que ha fet sempre, perquè la llei és igual per a tots».

També ho va fer el ministre d'Interior, Juan Ignacio Zoido, qui va destacar que si l'organització terrorista no s'ha desarmat abans és perquè «pretenia aconseguir alguna cosa a canvi», i ara el que li queda és «dissoldre's, entregar les armes, penedir-se, demanar perdó a les víctimes, pagar els deutes que té coontrets amb elles i sotmetre's a la legislació vigent».

Entre les reaccions més destacades hi ha la del lehendakari, Iñigo Urkullu, que va dir que està «informat» d'aquesta operació, a la qual va atorgar total «credibilitat», de la mateixa manera que va sol·licitar als governs espanyol i francès que «estiguin a l'altura» del moment històric. Urkullu va comparèixer solemnement, sense admetre preguntes, per explicar que el seu govern està «directament informat» d'aquesta possibilitat de desarmament i per assegurar que «es donen les condicions per explorar-se».

Després de defensar que el desarmament d'ETA ha de ser «unilateral, irreversible, complet i legal», el president basc va afegir que el seu executiu «estarà atent i vigilant a la seva evolució», i «farà tot el que estigui al seu abast perquè arribi a bon port, encara que no tot estigui al seu abast».

També va comparèixer expressament per opinar sobre el possible desarmament la presidenta de Navarra, Uxue Barkos, que va demanar que el procés es dugui a terme amb «rigor» perquè «l'anhel que la mateixa societat ha manifestat durant tots aquests anys no quedi frustrat».

«Bones notícies»

La secretària general del PSE-EE, Idoia Mendia, va exigir a ETA que, a més del desarmament, emprengui la seva pròpia dissolució, alhora que l'expresident del govern José Luis Rodríguez Zapatero va qualificar de «bones notícies» les informacions.

El líder de Podem, Pablo Iglesias, va animar que l'entrega d'armes es produeixi «com més aviat millor», i va demanar que totes les administracions concernides «facilitin» el procés.

El coordinador general d'IU, Alberto Garzón, va fer una crida a tots partits polítics, però en especial als governs d'Espanya i el País Basc, perquè posin «tots els seus esforços i energies» a garantir que el desarmament anunciat es porti a terme «de la forma més breu possible i amb totes les garanties».