Onze candidats -nou homes i dues dones- disputaran la primera volta de les eleccions presidencials franceses de l'abril vinent, després d'haver aconseguit els avals necessaris per participar en la carrera per l'Elisi, segons va anunciar ahir el Consell Constitucional. A més dels vuit postulants que ja havien aconseguit els suports, l'organisme va anunciar que tres més els havien obtingut les últimes hores.

Es tracta del trostkista Philippe Poutou, que ja va participar fa cinc anys en els comicis, quan va obtenir l'1,15 % dels sufragis; del gaullista d'esquerra Jacques Cheminade, candidat testimonial el 1995 i el 2012, i del centrista bascofrancés Jean Lasalle, que ho intentarà per vegada primera.

Per participar en la carrera a l'Elisi cal reunir l'aval de 500 dels 42.000 càrrecs públics electes que hi ha a França, des de parlamentaris fins a regidors municipals, que han de procedir almenys de 30 departaments diferents i sense que 50 pertanyin al mateix territori. Els aspirants favorits per a la victòria final ja havien obtingut els avals fa diversos dies.

El que més n'ha aconseguit és el conservador François Fillon, que, malgrat la imputació per presumpta malversació de fons, que l'ha fet esfondrar-se en els sondejos, ha vist com els càrrecs electes del seu partit, Els Republicans, li han brindat fidelitat. L'exprimer ministre francès va obtenir 3.635 avals, molts més que el socialista Benoît Hamon, que, encara que les enquestes el situen en quarta posició, ha tingut 2.039 suports, procedents gairebé tots del feu del seu partit al sud-oest del país.

El socioliberal Emmanuel Macron, que els sondejos situen en la segona volta del 7 de maig malgrat que li falta un partit consolidat, va tenir 1.829 avals procedents essencialment de càrrecs del Partit Socialista, del govern del qual va ser ministre d'Economia durant dos anys.

L'altra candidata que segons les enquestes superarà la primera volta del 23 d'abril és la ultradretana Marine Le Pen, que va obtenir 627 avals per llançar el seu segon assalt a l'Elisi.

Si fa cinc anys va fregar el 20 % a la primera volta, els sondejos elsituen en aquesta ocasió al capdavant amb més del 25 % de les intencions de vot, encara que en tots els escenaris apareix com a derrotada en segona ronda.

També serà la segona candidatura per al neocomunista Jean-Luc Mélenchon, que es va beneficiar del suport del Partit Comunista de França (PCF) a l'hora de rebre 805 avals amb la finalitat de millorar els resultats de fa cinc anys, amb el 10 % de l'electorat.