La primera ministra escocesa, la nacionalista Nicola Sturgeon, va advertir ahir que bloquejar un nou referèndum d'independència aprovat pel Parlament d'Escòcia «fracturaria» el Regne Unit «més enllà de qualsevol possible solució». Al tancament del congrés de primavera del Partit Nacionalista Escocès (SNP), Sturgeon va insistir que promourà un nou plebiscit, a pesar que la primera ministra, Theresa May, hagués avançat que s'oposarà a la celebració d'una consulta abans que s'estableixin els termes de la sortida britànica de la Unió Europea (UE).

La líder nacionalista es va mostrar oberta a dialogar sobre la dates d'un referèndum i va recalcar que vetar-lo del tot minaria la «noció del Regne Unit com una associació respectuosa entre iguals». «Un cop estiguin clars els termes del Brexit però quan encara hi hagi temps perquè els escocesos puguin triar, hi haurà un referèndum d'independència», va declarar la líder de l'SNP davant els militants de la formació a Aberdeen.

Per a la dirigent nacionalista, la propera sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE) i el mercat únic comunitari justifica un segon referèndum, després del que es va celebrar el setembre del 2014, en què el 55,3 % dels votants van optar per mantenir l'actual estructura de l'estat.

«Durant mesos he tractat d'arribar a una entesa amb la primera ministra», va afirmar Sturgeon, que va assegurar que «havia acceptat el fet que Escòcia deixaria la Unió Europea juntament amb el Regne Unit», sempre que s'intentés conservar la pertinença al mercat únic. «Vam proposar dotar de més poders el Parlament escocès per tractar de protegir els interessos d'Escòcia en un Regne Unit postBrexit», va dir la primera ministra, per a qui les seves peticions van xocar «contra un mur d'intransigència».

La tercera via de Brown

L'exprimer ministre britànic Gordon Brown va proposar una «tercera via» per al futur d'Escòcia davant la sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE), basada en noves transferències de poder cap a Edimburg. El polític laborista va defensar en un discurs a Fife (a l'est d'Escòcia) transferir al govern autònom competències en impostos com l'IVA, cedir la capacitat de negociar convenis internacionals i atorgar a la regió més control sobre les regulacions en agricultura, pesca i medi ambient.

Brown va posar el seu pla sobre la taula després que aquesta setmana Nicola Sturgeon hagués anunciat la intenció de promoure un segon referèndum sobre la independència de la regió britànica, per al qual es preveu que el Parlament escocès demani permís efectiu la setmana entrant.

«És essencial que tinguem una tercera opció, una visió patriòtica allunyada de l'absolutisme del Partit Nacionalista Escocès (SNP) i dels tories», va afirmar l'antic cap de govern britànic, en el poder entre el 2007 i el 2010. «Aquesta via patriòtica significa que Escòcia no quedarà atrapada entre el conservadorisme ferri que nega poders al Parlament escocès i un nacionalisme de línia dura que dilapida els recursos que tenim gràcies al fet que formem part del Regne Unit», va assenyalar l'escocès.

Brown va proposar que Londres cedeixi a l'autonomia una part dels fons que ara dedica a la UE, així com un canvi d'estructura del Banc d'Anglaterra, que es rebatejaria Banc d'Anglaterra, Escòcia, Gal·les i Irlanda del Nord.