20 de març de 2017
20.03.2017
40 Años
40 Años

El conflicte entre Gas Natural i Colòmbia queda en mans internacionals

La companyia elèctrica recorrerà al Banc Mundial per rebre 1.000 milions d'indemnització

20.03.2017 | 00:33

El conflicte obert entre Gas Natural Fenosa i el govern colombià per la liquidació de la seva filial Electricaribe quedarà, a partir d'aquesta setmana, en mans d'un arbitratge internacional, de manera que la solució a aquest contenciós pot retardar-se . I és que la multinacional energètica espanyola preveu presentar al principi de la setmana una demanda contra Colòmbia davant el Centre Internacional d'Arranjament de Diferències relatives a Inversions (Ciadi), un organisme que depèn del Banc Mundial (BM) i que té la seu a Washington.

No obstant això, aquest tipus de conflictes també poden tenir acollida davant dos organismes internacionals més: la Comissió de les Nacions Unides per al Dret Mercantil (Cnudmi) i el Tribunal Arbitral de París, via que Gas Natural va triar en el cas del conflicte amb l'algeriana Sonatrach.

En el cas del Ciadi, Gas Natural també té experiència en aquest tipus d'arbitratge internacional, ja que el 2003 va demandar l'Argentina per un conflicte amb les tarifes, tot i que finalment hi va haver acord amb aquest país el 2008 i el contenciós va quedar en suspens.

Així mateix, Unión Fenosa Gas, participada al 50 % per Gas Natural i en aquest mateix percentatge per la italiana ENI, va demandar l'estat egipci el 2014, també davant el Ciadi, per la paràlisi de la planta de Damietta, un conflicte que encara segueix el seu curs en aquest organisme del Banc Mundial. En el cas d'Electricaribe, la multinacional espanyola recorrerà a un arbitratge internacional en defensa dels seus interessos pels danys causats per la intervenció i posterior liquidació d'Electricaribe, participada en el 85 % per Gas Natural i en el 15 % pel govern colombià, i demanarà ser indemnitzada amb 1.000 milions d'euros. El govern colombià va intervenir Electricaribe, que proporciona l'electricitat al Carib colombià.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit

Calendari laboral i escolar

Calendari laboral 2018 a Catalunya

Calendari Laboral 2018 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2017/18