El secretari general de Sortu i portaveu d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, va considerar ahir que el desarmament d'ETA és «un acte de desobediència i sobirania popular», perquè creu que està en mans de la societat civil basca, i ha desitjat que canviï la política de dispersió de presos etarres.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, Otegi va afirmar que no espera «res» del govern central, que segons el seu parer «no té agenda per a la pau» i «intentarà mantenir la seva posició de sabotatge i de provocació» en la política penitenciària. «No sé fins a quin punt el Partit Nacionalista Basc intentarà influir perquè canviï la política penitenciària», va dir el líder abertzale, que va marcar distàncies amb un PNB que «està consolidant un tripartit amb el PSOE i amb el PP» a Euskadi i tracta d'«afermar els seus llaços amb l'Estat espanyol».

En tot cas va deixar clar que la política penitenciària és un tema «especialment sensible» per a la seva formació, i va augurar que «l'escenari canviarà» quan es produeixi el desarmament.

Per a Otegi, el desarmament «és un acte de sobirania i desobediència popular», perquè considera que és un procés que està en mans de la societat civil basca, sense que hi hagi hagut, segons el seu parer, implicació dels governs espanyol i francès. Després de les consultes dutes a terme diumenge en municipis bascos, va destacar, a més, que Euskadi, igual que Catalunya, són pobles «que volen decidir i decidiran, i ningú no podrà posar portes al camp». Sobre la situació a Catalunya, va valorar que la Generalitat plantegi una negociació a l'Estat per aconseguir un referèndum acordat, però va advertir que el govern del PP és «sord i demofòbic».