El govern basc de coalició format pel PNB i el PSE salvarà els seus primers pressupostos gràcies a l'abstenció del PP a canvi de variar el destí de 29 milions d'euros d'un total d'11.059.

L'Executiu, amb menys d'un escó per a la majoria, va mantenir converses pressupostàries amb tots els partits, però la setmana passada les va limitar al PP, que també està en minoria al Congrés i necessita suports -no només del PNB- per poder aprovar els comptes de l'Estat. L'«acord marc» pel qual el govern es comprometia a negociar «en exclusiva» amb els populars es va concretar ahir, tot just cinc dies després, amb la signatura d'un document de bases que es plasmarà els pròxims dies en una sèrie de esmenes.

El conseller d'Hisenda i Economia, Pedro Azpiazu, i el responsable econòmic del PP, Antón Damborenea, van signar un text en el qual els populars es comprometen a no presentar esmenes a la totalitat i no donar suport a les d'EH Bildu i Elkarrekin Podem, que ja han anunciat la seva intenció de fer-ho. Azpiazu, que va qualificar l'acord de «bona notícia», no va voler «especular» sobre la possibilitat de pactes similars per a la resta de la legislatura. Damborenea es va mostrar disposat que aquesta abstenció pugui traduir-se aquesta tardor -quan es negociïn els pressupostos del 2018- en un sí, encara que per això va reclamar que el govern els expliqui abans de l'elaboració per donar-hi el «gir» que necessiten. Va reconèixer que els populars discrepen amb «moltes de les partides» dels comptes d'aquest any, però va valorar que s'aposti per uns pressupostos «realistes» que afavoreixin el creixement i l'ocupació enfront dels «cants de sirena» de l'«extrema esquerra» per augmentar la pressió fiscal, la despesa corrent i el deute. EH Bildu va lamentar que el govern s'hagi decantat pel PP, un partit que considera «allunyat de la centralitat». El parlamentari Iker Casanova va assegurar ahir que el PNB «no ha tingut mai la més mínima voluntat» d'entendre's amb la coalició sobiranista, i el va acusar de tenir signat per endavant i «en secret» un acord amb els populars.