El govern central va rebutjar ahir la possibilitat d'arribar a un acord per a la celebració d'un referèndum a Catalunya a semblança del que ha passat a Escòcia perquè, a diferència d'aquest cas, a Espanya, ni el govern central ni el Parlament poden negociar una cosa que, diu l'executiu, correspon al conjunt dels espanyols.

Fonts de la Moncloa van respondre d'aquesta manera a la proposta plantejada pel President i el vicepresident de la Generalitat, Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, respectivament, en un article signat per tots dos a El País en què reclamen al president del govern central, Mariano Rajoy, la negociació d'un referèndum d'autodeterminació acordat. Li reprotxen l'absència de diàleg i asseguren que, en qualsevol cas, no renunciaran a «exercir el dret» de convocar el referèndum el 2017.

El govern central va lamentar que els partits independentistes insisteixin a demanar aquest referèndum d'autodeterminació que no es pot negociar perquè és radicalment contrari a la Constitució i a la «sobirania nacional». De la mateixa manera, va exhibir la disposició al diàleg en tot moment sempre dins dels marges de la llei.

«Però ni el govern central ni el Parlament poden negociar sobre el que no els pertany. La sobirania nacional correspon al conjunt dels espanyols. Aquesta -puntualitzen des de la Moncloa- és la principal diferència amb el cas escocès que posen d'exemple».

L'executiu va mostrar ahir la seva sorpresa per l'acusació de Puigdemont i Junqueras de falta de diàleg quan considera que són els dirigents independentistes «els que han fet de la falta de diàleg i de la imposició la tònica general de la seva gestió a Catalunya». Una forma d'actuar amb la qual creu que han robat el debat als partits de l'oposició i han ignorat la pluralitat de la societat catalana.

El govern va sortir també al pas de l'acusació de Puigdemont i Junqueras que l'Estat ha abandonat tots els catalans, i davant d'això, va assegurar que sempre ha fixat com un dels eixos de la legislatura atendre les prioritats dels ciutadans de Catalunya. De la mateixa manera, va posar èmfasi que ha estat disposat a un diàleg constant amb el conjunt de la societat catalana.

Les reaccions

El portaveu de Cs al Parlament, Carlos Carrizosa, va afirmar ahir que l'article conjunt de Puigdemont i Junqueras és «el reconeixement d'un fracàs». Carrizosa va considerar que el Govern demana ara «sortir a crits del laberint», ja que veu que només pot oferir «la repetició del 9-N». «Un va negar reunions amb Rajoy, l'altre va dir que faria la independència en 18 mesos. I ara tots dos reclamen una pantalla passada esgrimint l'argument del bloqueig», va reflexionar.

L'expresident espanyol José Luis Rodríguez Zapatero també va opinar sobre l'article dels màxims dirigents de la Generalitat. Zapatero considera que «té trampa» l'oferta de diàleg que plantegen Puigdemont i Junqueras mentre proposen un referèndum acordat sobre independència. En la mateixa línia, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va criticar que la Generalitat demani un acord per dur a terme un referèndum però que, al mateix temps, «comenci per incomplir la llei, desobeir el TC i faci un ultimàtum».

Per altra banda, el portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, va lamentar que el govern central mantingui la seva negativa a negociar el referèndum, i va advertir Rajoy que usar «la violència judicial», la «repressió» i la «vulneració» de drets «debilita» democràticament l'Estat.