21 de març de 2017
21.03.2017
40 Años
40 Años

El registre de catalans a l'estranger donarà accés a la targeta sanitària

El conseller Raül Romeva signa un acord amb Salut, Cultura i Joventut per oferir serveis als inscrits al registre de residents a l'exterior

20.03.2017 | 23:57
El conseller de Salut, Toni Comín, en una visita a Piera

Els catalans residents a l'estranger tindran dret a la targeta i l'atenció sanitària inclosa a la cartera de serveis amb càrrec al Servei Català de la Salut (CatSalut) en les seves estades temporals a Catalunya. Aquest és un dels serveis als quals es podrà accedir si s'està inscrit al registre de catalans residents a l'exterior, gràcies als acords que ahir va signar el departament d'Afers Exteriors amb els de Salut, Treball i Afers Socials i Famílies i el de Cultura.

A partir d'ara, els catalans que viuen a l'estranger podran sol·licitar la targeta sanitària i l'hauran d'activar quan vinguin a Catalunya a través del 061 o anant directament al CAP que els pertoca. La targeta serà vàlida durant dos mesos i es podrà prorrogar dos mesos més si se'n justifiquen les causes. Més enllà d'això, els acords permetran l'accés a altres serveis culturals i per al jovent.

El conseller de Salut, Toni Comín, va recordar que la llei d'accés universal a l'assistència sanitària, actualment en tràmit parlamentari, incorpora aquest dret dels catalans residents a l'estranger però encara no ha estat aprovada. Tot i així, l'acord signat aquest dilluns permetrà que aquests catalans ja puguin sol·licitar la targeta sanitària i la puguin activar quan vinguin a Catalunya. El conseller va explicar que per tal de tenir dret a aquesta targeta cal estar inscrit al registre de catalans residents a l'exterior i no disposar de la targeta sanitària europea. Aquelles persones que compleixin aquestes dues premisses podran demanar la targeta a través del departament d'Afers Exteriors i la rebran a casa. Comín va recordar que, ara per ara, quan aquestes persones viatgen a Catalunya tenen una situació administrativa de «no residents», excepte si s'empadronen. Per això, va destacar la «transcendència» de l'acord que permetrà accedir al servei «sense necessitat de modificar la residència». El conseller va destacar que aquesta era una demanda històrica dels catalans que viuen fora, i va explicar que servirà per «assimilar-los» als seus veïns catalans, ja que passaran a tenir «els mateixos drets» que la resta.

Més enllà de l'acord amb Salut, el conseller de Relacions Internacionals, Raül Romeva, també va signar un acord amb el departament de Cultural i el de Treball i Afers Socials i Famílies. En aquest darrer àmbit, els inscrits al registre tindran accés a diversos serveis de l'Agència Catalana de Joventut, com el Carnet Jove, el programa de colònies «L'estiu és teu», i els descomptes a la xarxa d'albergs Xanascat. Pel que fa a cultura, els residents a l'exterior podran gaudir del servei de préstec digital eBIBLIO, entre d'altres.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Calendari laboral i escolar

Calendari laboral 2018 a Catalunya

Calendari Laboral 2018 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2017/18

 

Enllaços recomanats: Premis cinema