21 de març de 2017
21.03.2017
40 Años
40 Años

SOS Racisme atén 121 casos nous el 2016 i detecta que s'incrementen en la vida quotidiana

L'ONG a Catalunya denuncia la impunitat policial i judicial i alerta que poden ''banalitzar'' les discriminacions

21.03.2017 | 11:24
Manifestació contra el racisme al Vendrell

L'informe de SOS Racisme del 2016 recull que l'ONG va atendre el 2016, 431 persones, 307 per primera vegada, responent a 121 situacions noves racistes o xenòfobes que només se n'han denunciat 80. Són les dades recollides pel Servei d'Atenció i Denúncia per a les Víctimes de Racisme i Xenofòbia (SAiD) fetes públiques aquest dimarts, que també alerten que el 60% dels casos es donen en la vida quotidiana. En aquest sentit, l'ONG adverteix que molts d'aquests casos no estan socialment reconeguts com a discriminació però tenen un gran impacte a la vida de les persones. A més, l'ONG denuncia que el 31% dels casos denunciats són perpetuats per agents policials que topen amb impunitat judicial.

Així, dels 121 casos nous, en 40 el SAiD no ha pogut actuar perquè les persones no han arribat a posar una denúncia, cosa quer representa que el 34% d'aquestes persones que suposadament han patit discriminació racista, no han tirat endavant cap acció més, bàsicament, segons l'ONG, per desconfiança en el sistema, por o normalització de la discriminació.

Precisament aquest ''normalització'' és una de les conclusions que recull l'informe L'estat del racisme a Catalunya , juntament amb la invisibilització. I és que dels 80 restants, que sí que han arribat a denúncia, el 59% s'han donat en l'àmbit de la vida quotidiana. L'ONG alerta que s'han incrementat el número i s'han diversificat en diferents espais englobant molts aspectes del dia a dia de les persones, ja siguin amb agressions o discriminacions entre particulars, en l'accés a serveis privats, en l'accés a drets socials o discriminació laboral.

Les agressions i discriminacions entre veïns són les més habituals, i des de l'ONG es considera que no s'atorga suficient entitat a situacions que són greus i malmeten la convivència i la cohesió. Pel que fa a la discriminació en l'accés a serveis privats, que passa en un 15% de les situacions, s'ha incrementat el nombre de denúncies, en casos com per exemple, la denegació del dret d'admissió a locals d'oci. SOS Racisme també ha detectat casos de privació d'accés al dret de la sanitat publica, l'habitatge i l'educació.

L'àmbit de la discriminació laboral ha patit un creixement considerable, del 4% al 14%, aquesta darrer any. L'ONG però, no ha volgut treure conclusions.

Impunitat policial

SOS Racisme Catalunya destaca que la tipologia més nombrosa de discriminacions és la que es dona amb els cossos policials, en un 31% dels casos dels 80 denunciats, tot i que es calcula que el 26% de casos no es denuncien. La Guàrdia Urbana de Barcelona, amb un 44% dels casos sobre el col·lectiu de venda ambulant, i els Mossos d'Esquadra són les policies més denunciades, en un 44 i un 32% dels casos, un fet que des de l'ONG es veu amb preocupació perquè ''encén les alarmes'' sobre la salut d'un Estat de Dret i democràtic.

Des de l'ONG s'alerta que aquests casos de discriminació amb agents implicats, es caracteritzen per l'opacitat i encobriment i recorda que la jurisprudència recull que s'hauria de reforçar la defensa de les persones victimitzades. En un 20% dels casos, els procediments acaben arxivats, en un 8% s'absol l'altra part i en un 5% la sentència és absolutòria per la víctima.

En l'àmbit judicial, SOS Racisme també destaca que el ''delicte d'odi'' que ha guanyat visibilitat els darrers anys, és un concepte ''limitat'' que inclou totes les situacions de racisme i per tant, es corre el perill de banalitzar social i jurídicament les discriminacions excloses. Per això, proposa ampliar aquesta concepció de delictes d'odi dins el Codi Penal. 36 dels 80 fets denunciats el 2016 van ser qualificats com a delictes d'odi.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Calendari laboral i escolar

Calendari laboral 2018 a Catalunya

Calendari Laboral 2018 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2017/18

 

Enllaços recomanats: Premis cinema