El ple del Congrés va fer ahir el primer pas per modificar la Llei de seguretat ciutadana, coneguda popularment com llei Mordassa, en aprovar la presa en consideració de dues proposicions de llei del PSOE i del PNB per procedir a la seva revisió.

La presa en consideració de les dues propostes es va debatre de manera conjunta, tot i que no van aconseguir els mateixos suports per les reticències de Ciutadans al text dels socialistes, perquè considera que pretenia un retorn a la llei Corcuera o de «la puntada a la porta», de manera que es va abstenir en la votació de la del PSOE.

A les dues s'hi va oposar el PP, des del seu convenciment, segons el seu diputat José Alberto Martín-Toledano, que l'actual norma «no ha generat problemes» i els atacs que ha rebut han estat més aviat per «criteris de desgast polític» amb arguments de «manual partidista».

Amb menys de dos anys de vida, la llei, polèmica fins i tot abans de néixer, no ha pogut ser enterrada com volien alguns grups, i se sotmetrà ara a un tràmit parlamentari per a la seva modificació que partirà almenys dels 44 punts que el PNB vol retocar.

El Partit Popular no està d'acord amb tots, però des del Govern ja s'havia apostat per la iniciativa dels nacionalistes com a punt de partida, com va dir en el seu dia el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, l'absència en el debat del qual han criticat alguns portaveus.

El PSOE vol retornar a la llei Corcuera, que s'aprovi un nou text que, com a mínim, elimini les sancions a les persones que participen en manifestacions, a les que es manifesten davant del Congrés i el Senat i a les que utilitzen imatges de membres de les policies.

També demana que s'impossibilitin els registres personals en llocs públics i s'anul·li la consideració d'infracció greu de les faltes de respecte a un autoritat pública o a un funcionari de les forces de l'estat.

El PNB, per la seva banda, proposa reformar els apartats que obliguen a comunicar a les autoritats les reunions o manifestacions espontànies i pacífiques, així com aquelles que es facin en aquests termes davant de les càmeres, sempre que no pertorbin la seguretat ciutadana.