El Govern va veure ahir com el seu projecte pressupostari per al 2017 quedava encarrilat perquè avui es pugui aprovar al Parlament, amb els vots de Junts pel Sí (JxS) i d'una CUP que, això no obstant, l'urgeix a fixar la data i la pregunta del referèndum sobre la independència de Catalunya.

No hi va haver sorpreses en la primera jornada del ple del Parlament, que es va iniciar amb el debat final sobre els Pressupostos, en el qual l'oposició va carregar contra JxS per mantenir la disposició addicional que al·ludeix el referèndum i que el Consell de Garanties Estatutàries veu inconstitucional.

La diputada de la CUP Eulàlia Reguant va confirmar que el seu grup facilitarà l'aprovació definitiva dels Pressupostos, però va advertir que es tracta d'un sí condicional per «donar via lliure al referèndum», i amb «data de caducitat» el proper setembre, ja que el «contingut social» no convenç els anticapitalistes. Aquest suport «condicional» es traduirà en dos vots a favor i 8 abstencions en la votació d'avui al matí, segons va explicar Reguant, que va denunciar «els xantatges» del Govern i el va emplaçar a posar data al referèndum, previst com a molt tard per a principi de tardor, i a definir la pregunta.

Tant Reguant des de la tribuna d'oradors com la resta de diputats de la CUP des dels seus escons van exhibir un model de papereta d'un eventual referèndum amb la pregunta «Vol que Catalunya es converteixi en una República independent?», en català i aranès, amb l'opció de respondre «sí» o «no». El portaveu adjunt de JxS, Roger Torrent, va celebrar que, amb l'aprovació dels Pressupostos, s'avançarà cap a «la república dels drets socials» i va criticar les «trampes» de l'oposició en plantejar esmenes que són «brindis al sol».

En canvi, des de l'oposició, el portaveu parlamentari de Ciutadans, Carlos Carrizosa, va criticar el «malbaratament» del Govern amb les partides per al referèndum, que no veu «democràtiques» perquè «no respecten les lleis vigents», i el va instar a «posar les urnes», però per convocar eleccions autonòmiques.

Des del PSC, la diputada Alícia Romero va reiterar el seu rebuig a uns Pressupostos que «augmenten la desigualtat», malgrat destacar que, durant el tràmit parlamentari, s'han aprovat 800 esmenes parcials seves del total de les 1.200 presentades.

El portaveu parlamentari del PPC, Alejandro Fernández, va assegurar que els comptes del Govern «marquen la defunció» d'un procés sobiranista «esgotat».

Ciutadans, el PSC i el PPC ja s'havien mostrat disposats a portar la disposició sobre el referèndum al TC, si bé Alejandro Fernández va dir ahir que el més «eficaç» serà que el govern de l'estat presenti recurs perquè així es paralitzarà automàticament l'esmentada disposició. El portaveu de Catalunya Sí que es Pot al Parlament, Joan Coscubiela, va alertar que el projecte pressupostari «posa en risc» el referèndum, en incloure la disposició considerada inconstitucional pel Consell de Garanties Estatutàries.