El president d'Esquerra Republicana i vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, va assegurar que «el Govern ho té tot preparat per tirar endavant el referèndum». Des de Badalona, on va assistir al partit de bàsquet que va enfrontar el Joventut i el Barça, Junqueras va lamentar que el PSC «sempre decideix posar-se al costat d'aquells que no ens deixen votar, com és el cas del PP, i no pas al costat dels ciutadans de Catalunya que volen exercir el seu dret a vot».

El vicepresident català es va referir així a la intervenció que va fer durant el Consell Nacional del PSC el seu primer secretari, Miquel Iceta, que va anunciar que demanaran al PSOE que interposi un recurs d'inconstitucionalitat contra els nous pressupostos de la Generalitat si «tenen en compte el referèndum il·legal».

«El PSC s'ha allunyat molt, molt i molt del que va ser la seva història i del que hauria de ser el seu futur», va reflexionar en veu alta Oriol Junqueras.

Miquel Iceta va recordar el recent dictamen del Consell de Garanties Estatutàries sobre la qüestió i va alertar que «ha de desaparèixer del pressupost qualsevol menció al referèndum». «No deixarem d'advertir ni de combatre qualsevol il·legalitat», va afegir el líder socialista.

«Una autèntica persecució»

Per la seva banda, l'expresident de la Generalitat Artur Mas va considerar que hi ha una «autèntica persecució» contra els líders sobiranistes catalans, i va afirmar que la principal debilitat que tenen els independentistes és el «partidisme», que va demanar castigar si es detecta.

Durant una intervenció en el IV Congrés Qüestions d'Estat, organitzat per Òmnium Cultural a Badalona, Mas va assenyalar que l'estat «té jutges i fiscals, que alguna cosa sé d'això, policia, el control dels diners i el control de les relacions internacionals, cosa que nosaltres no tenim». No obstant això, va destacar, els independentistes «tenim la gent, cosa que ells no» i va preguntar a la seva audiència: «heu vist alguna gran manifestació en aquests últims cinc anys a favor de la unitat d'Espanya? Heu vist algunes de les 1,5 milions de persones a favor de l'estat català, o de la sobirania, o del dret a decidir de Catalunya?», contestant-se ell mateix que han estat «moltes».

«Moment decisiu»

En aquest «moment decisiu», va continuar l'expresident de la Generalitat, «hauríem de saber donar valor i posar en joc les nostres fortaleses». En canvi, Mas, president del PDeCAT, veu com a «principal debilitat» i «risc» el «partidisme», que va qualificar, sense esmentar en cap moment cap formació política, com «el càlcul d'alguns partits o persones que veuen la possibilitat d'escombrar cap a casa».