L'expresident de l'empresa constructora igualadina Proinosa Josep Singla va admetre ahir durant el judici del cas Pretòria que una de les seves funcions al capdavant de l'empresa va ser la de «fer gestions» per aconseguir adjudicacions d'obra pública i que, en el cas de Santa Coloma de Gramenet, va recórrer a Luis Andrés García, Luigi, perquè li donés «alguna empenteta» en la construcció d'uns aparcaments.

Tot i això, Singla afirma que totes les adjudicacions a Proinosa van ser legals i nega el tràfic d'influències del qual se l'acusa en la compra i posterior venda del projecte de la Pallaresa: «es va obtenir una plusvàlua, però no crec que sigui il·lícit guanyar diners», va etzibar. Josep Singla va voler transmetre una aparença de total normalitat en la seva gestió al capdavant de Proinosa i es va molestar per les preguntes de la fiscal del cas Pretòria, Ana Cuenca, quan es va referir al presumpte tràfic d'influències en l'operació Pallaresa i al pagament de favors a Bartomeu Muñoz. Singla va dir que l'«indignaven» i «ofenien», segons quines preguntes de l'interrogatori.

L'empresari va explicar que la seva participació en l'operació de la Pallaresa no s'ajusta a la que descriu la fiscalia, que el situa en l'òrbita d'empresaris afins a Luigi per conxorxar-se amb l'Ajuntament, aconseguir una important revaloració de terrenys i així obtenir important beneficis il·lícits. Singla va assegurar que amb la venda de les seves accions del projecte de la Pallaresa, i gràcies a la intermediació de Luigi, pretenia només recuperar part dels diners invertits i de les despeses de gestió generades per un projecte que des de Proinosa es va considerar inviable, un cop van resultar adjudicataris.

«Hi ha un benefici, però no el que diuen vostès», va dir en al·lusió als prop de 900.000 euros de plusvàlues que li atribueix la fiscalia. «Les despeses van ser a càr-rec de Proinosa i m'indigna que es digui que he guanyat una cosa que no és», va etzibar, i va rebaixar els seus guanys a uns 200.000 euros. L'empresari manté que després d'aquesta operació es va desvincular del projecte i va dir que no sap res de les revaloracions posteriors dels terrenys de Santa Coloma de Gramenet.

L'àtic del carrer de Beethoven

En relació amb el pis del carrer de Beethoven de Barcelona, que la fiscalia identifica com a pagament de Singla a Muñoz per agrair les gestions de l'exalcalde en les requalificacions de la Pallaresa, l'expresident de Proinosa nega qualsevol tipus d'operació obscura: «era una zona molt apreciada i el vaig comprar per a un fill meu perquè el lloc era magnífic», va explicar. «El pis estava bastant vell, però sóc constructor i veia clar què s'hi podia fer», va afegir.

La compra es va fer el 2006 i, tot i aquestes intencions inicials, Singla va explicar que el pis mai no el va arribar a ocupar ningú perquè cap dels seus fills es va casar en aquell moment i no el necessitaven. Posteriorment, l'any 2011, ja amb el sumari del cas Pretòria fet públic, Proinosa va vendre el pis i la fiscalia va insinuar que se'n va desfer intencionadament després de conèixer l'acusació: «és il·lògic», va respondre. Preguntat sobre les obres que s'haurien fet a l'immoble i que segons la fiscalia hauria encarregat la dona de Bartomeu Muñoz i pagat una empresa de l'entorn de Luigi, Singla es va mostrar incrèdul: «ho conec pel sumari del cas, però no en tinc ni idea què s'hi va fer».

Alavedra confessa

L'exconseller d'Economia de la Generalitat Macià Alavedra va admetre ahir que va cobrar, amb Lluís Prenafeta, tots dos homes de confiança de Jordi Pujol, comissions del 4% per mediar en operacions urbanístiques, si bé va desvincular Artur Mas d'actuar en favor de la trama Pretòria.

La seva confessió en el judici a la xarxa de corrupció urbanística a Catalunya que es va celebrar a l'Audiència Nacional va estar subjecta al pacte que va fer el primer dia amb la fiscal Anticorrupció Ana Cuenca, que en principi demanava per a ell 6 anys i 10 mesos de presó però que ahir va dir que sol·licitaria una pena que no suposés el seu ingrés a la presó si paga una multa de 10,3 milions d'euros.

Alavedra va reconèixer que va fer servir els contactes polítics adquirits durant la seva etapa a la Generalitat per intermediar en favor d'empresaris a canvi de comissions. En concret, ho va fer amb l'exconseller d'Economia i de Política Territorial Antoni Castells, però no amb Artur Mas, que va negar que fora un d'aquells polítics. «Amb Artur Mas en cap cas», va respondre l'exdiputat de CDC i CiU a preguntes de la representant del ministeri públic. Un altre d'aquests contactes era Jordi Pujol, si bé la fiscal no va entrar a qüestionar si ell coneixia o intervenia en aquelles mediacions.