El jutjat mercantil ha iniciat la liquidació d'Unió després de constatar que no té viabilitat econòmica, amb la qual cosa la formació posa «punt final» a 85 anys de trajectòria, com ha admès en una carta de comiat el secretari general, Ramon Espadaler.

El jutjat mercantil número 4 de Barcelona, que s'encarrega del procés concursal de la formació democratacristiana, ha dictat acte d'inici del procés de liquidació, que el comitè de govern d'Unió, reunit aquesta tarda, ha acatat.

«L'obertura del procés de liquidació, per raó de fallida econòmica i decretada pel jutge mercantil, posa punt final a la nostra trajectòria com a partit polític», va escriure Espadaler en una missiva de comiat a la militància.

El comitè de govern d'Unió dóna per acabat el seu mandat després de rescindir la totalitat dels contractes laborals, desvincular la Fundació Coll Alentorn (INEHCA) -que planteja convertir-se en partit- i garantir la preservació de l'arxiu històric de la formació fundada el novembre del 1931.

Espadaler va remetre a la militància la carta que «mai no hauria volgut haver d'escriure», una missiva que dóna per acabada la gestió d'un procés «dolorós» de cessament d'activitat que ha dut a terme ell, després que marxés del partit el màxim líder, Josep Antoni Duran i Lleida, avui retirat de la política.

Duran va dimitir després que el partit no aconseguís ni un diputat a les eleccions catalanes del 27-S ni les generals del 20-D, en què Unió va concórrer en solitari després de divorciar-se de Convergència. La pèrdua de representació parlamentària va abocar la formació a una situació econòmica crítica, per la caiguda d'ingressos i un deute que ascendia a 19 milions d'euros, per la qual cosa va haver d'acollir-se al concurs de creditors.

Espadaler reconeix que no han arribat «al final del camí com a instrument polític» perquè hagin caducat «els principis fundacionals» d'Unió, sinó per la pèrdua de presència parlamentària, l'escissió d'una part del partit per fundar Demòcrates de Catalunya i la reducció de càrrecs públics.