Tret de sortida demà a la Conferència Graphene 2017, que se celebrarà a Barcelona del 28 al 31 de març. L'esdeveniment, el més gran del món sobre aquest material, tindrà la participació de més d'un miler d'experts en les noves tecnologies del grafè amb l'objectiu de connectar el món acadèmic i industrial per integrar aquest nou material en aplicacions reals i pràctiques.

L'acte, organitzat per Phantoms Fundation, l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2) i l'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), també tindrà més de 250 ponents que resumiran els últims èxits basats en el grafè.

Entre ells destaquen els guardonats Albert Fert, premi Nobel de física 2007 pel descobriment de la magnetoresistència gegant, i Andre Geim, premi Nobel de física 2010 pels seus innovadors experiments sobre el grafè».

A final del mes de febrer passat, el grafè va resplendir a Barcelona en el Mobile World Congress 2017, on es van exhibir prototips i demostracions reals de diferents institucions acadèmiques i empreses que ja apuntaven el potencial que aquest material de dues dimensions podria tenir en innovacions en mòbils i en noves tecnologies.

El professor de l'ICN2 Stephan Roche assegura que les comunitats acadèmiques i industrials de tot el món «estan competint àrduament per aconseguir descobrir i obtenir aplicacions comercials basades en el grafè». La raó recau en la seva singularitat. «No hi ha cap altre material al món que sigui més prim o lleuger i que superi la seva resistència, flexibilitat i propietats conductores», explica el professor. «Amb prou feines comencem a comprendre el seu potencial per a diferents camps tecnològics com poden ser les comunicacions de dades, l'Internet de les coses, la salut, les pantalles o l'energia».

Per aquesta raó, la conferència general inclou dos esdeveniments en paral·lel, centrats en la indústria i la transferència de coneixement. D'una banda, la conferència inclourà un Fòrum Industrial que es desenvoluparà paral·lelament dimecres 29 i dijous 30. La finalitat és connectar el món acadèmic amb la indústria amb la finalitat de discutir els últims avenços en les tecnologies basades en el grafè, així com oportunitats de mercat per a aquest material.

D'altra banda, el 31 de març se celebrarà un esdeveniment brokerage per promoure trobades un a un entre participants, amb l'objectiu d'animar les empreses, universitats i centres d'investigació a fomentar la cooperació tecnològica. Els organitzadors de la conferència han escollit Barcelona, en part, per la gran activitat que s'està duent a terme en recerca i desenvolupament del grafè. I és que la capital catalana i tot el territori en general cada cop gua-nyen més fama en aquest terreny.

Segons Stephan Roche, «gràcies a les seves empreses innovadores, la seva excel·lència en investigació, així com el suport ferm de les seves institucions, Catalu-nya es troba en una bona posició per liderar els esforços europeus per expandir la indústria basada en el grafè». I afegeix que «celebrar la Conferència Graphene 2017 a Barcelona és un nou pas endavant».

El professor Frank Koppens, líder de grup de l'ICFO, afirma que «quan ciència i innovació es fusionen en una conferència, sorgeix màgia».