27 de març de 2017
27.03.2017

Domènech proposa Ada Colau per a coordinadora nacional dels comuns

La nova formació ajorna l'elecció del nom per després del 8 d'abril - El portaveu defensa que la seva candidatura recull "totes les sensibilitats"

27.03.2017 | 13:05
Domènech proposa Ada Colau per a coordinadora nacional dels comuns

ACN Barcelona.-El portaveu d'En Comú Podem al Congrés, Xavier Domènech, ha presentat aquest dilluns la seva candidatura tant per l'executiva com per la coordinadora nacional del nou partit dels comuns, que s'ha de constituir en assemblea fundacional del 8 d'abril. Domènech ha fitxat el catedràtic Vicenç Navarro, membre del consell ciutadà estatal de Podem; incorpora membres de les direccions d'ICV, EUiA i BComú i assegura comptar amb un terç d'independents per a l'executiva que pretén liderar. Per això, ha defensat que la candidatura, que es fa seu el nom 'En Comú Podem', recull totes les sensibilitats de l'espai i s'ha teixit des de la generositat. Per a la coordinadora nacional, Domènech proposa que sigui l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, qui encapçali la candidatura. Els comuns també han decidit ajornar fins després de l'assemblea l'elecció del nom del nou partit.

Per a l'executiva, cada candidatura pot presentar 24 noms, més el que aspira a la secretaria general, per als 33 totals que hi ha en joc, i per a la coordinadora nacional 96 dels 120. És un dels aspectes fixats per a l'elecció de la direcció arran, la setmana passada, de l'acord entre les tres formacions i la direcció de Podem Catalunya.

Així, la candidatura del portaveu dels comuns al Congrés assumeix precisament el nom d' En Comú Podem, el que va fer servir la confluència com a marca electoral a les estatals del desembre i del juny: Aquest nom expressa la capacitat d'integració, evoca la diversitat de l'espai, representa l'experiència guanyadora i una projecció cap a fora que busca guanyar, però també nous consensos per tirar-ho endavant, ha assegurat en presentar la candidatura mentre l'escoltaven alguns dels integrants.

No hi era Ada Colau, alcaldessa de Barcelona, que és la candidata de Domènech per pilotar la coordinadora nacional. La intenció de Domènech és que la seva llista reculli el suport de la majoria després de confeccionar-la amb amplis consensos i a través de la immensa generositat de totes les parts.

A la llista hi ha gent significada de Podem, jo també em sento Podem com a part meva, ha assegurat Domènech en roda de premsa al Col·legi de Periodistes. Hem treballat per generar una llista que reuneix les sensibilitats de tots els sectors, ha assegurat. De fet, no veu com un problema que en siguin membres les direccions dels partits impulsors. Junts hem de construir, generar oposicions em semblaria un error per la construcció de l'espai, ha insistit de cara a l'assemblea fundacional per a la qual hi ha ja 5.000 persones inscrites.

Domènech ha assegurat que la intenció de la seva llista no és només guanyar les primàries als òrgans provisionals sinó que volen guanyar un país. Les votacions a la direcció arrencaran l'1 d'abril i s'allargaran fins el dia de l'assemblea fundacional tant per via online com presencial.

L'elecció del nom dels comuns

En qualsevol cas, el nom de la candidatura de Domènech no condiciona el nom del nou espai. De fet, els comuns han acordar posposar aquesta decisió per després de l'assemblea del 8 d'abril. Inicialment, la proposta era que es pogués votar prèviament al conclave fundacional i fer-lo públic al pavelló de la Vall d'Hebrón però després d'un debat intern, les formacions impulsores van acordar que escollir el nom fos el primer repte del nou espai ja constituït. Durant l'assemblea sí que es votarà el codi ètic i el corpus ideològic, amb unes 3.000 esmenes que agrupades en models de fons es debatran i votaran obertament a l'assemblea.

Els noms que vol Domènech a l'executiva

Per configurar la seva llista, Domènech ha fitxat el catedràtic de Ciències Polítiques de la UPF i professor de la The Johns Hopkins University, que va tanca el 2015 la llista de CSQP al Parlament. Membre del Consell Ciutadà Estatal de Podem, és el responsable de Polítiques Públiques de la formació morada.
A la candidatura de Domènech a l'executiva dels comuns també hi ha noms actius de les formacions que impulsen el nou partit com el coordinador de BComú, Adrià Alemany, cofundador de la PAH i màster en Relacions Internacions i Integració Europea. És impulsor de la plataforma inicial Guanyem Barcelona, juntament amb la seva parella, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. També s'hi integra Susanna Segovia, portaveu de BComú i experta en participació ciutadana.

Com a dirigents d'ICV, en formen part els dos coordinadors nacionals, David Cid i Marta Ribas, també diputada de CSQP, i el portaveu i eurodiputat Ernest Urtasun. També l'exdiputada al Congrés, Nuria Buenaventura, que ara és secretària d'Organització dels ecosocialistes i va ser directora general de Medi Ambient.

EUiA també hi aporta dirigents: és el cas del diputat de CSQP i actual líder de la formació, Joan Josep Nuet; Núria Lozano, sindicalista i responsable del món del Treball d'EUiA i de Model Federal i Plurinacionalitat d'IU; Héctor Sánchez, secretari d'Organització de la formció; i Eva Balart, que hi coordina Comunicació.

A més, Domènech ha fitxat una de les seves persones de confiança al Congrés, Marc Grau, portaveu de Terrassa en Comú. És el cap de gabinet de Domènech i coordinador del grup parlamentari d'En Comú Podem als Diputats.

Com Grau, hi ha altres representants del món local, que es van presentar ja sota el paraigües dels comuns a les municipals. En aquest sentit, Barcelona és una de les ciutats que més hi aporta: per exemple, el número 2 del consistori, Gerardo Pisarello. O Gemma Tarafa, comissionada de salut del consistori, que va ser investigadora de Salut Pública de la UPF i de l'Institut Català d'Oncologia, postdoctorada a Yale.

Domènech també ha fitxat Eloi Badia, impulsor de la Plataforma Aigua és Vida, i actualment regidor de Presidència, Aigua, Energia i Gràcia de l'equip d'Ada Colau; i Aitor Hernández, doctor en polítiques públiques, que va coordinar amb David Cid la campanya electoral de Barcelona en Comú i que és ara membre de l'equip d'Alcaldia.

També ve del món local Elisenda Alamany, regidora de Castellar del Vallès, i membre de Decidim Castellar i de les Candidatures Alternatives del Vallès, llistes vinculades a la CUP i que a les darreres eleccions es van presentar al Vallès amb els comuns. Un altre exemple en clau municipal és Candela López, vinculada a ICV, i actual alcaldessa de Castelldefels. O Xavi Matilla, que fa tàndem amb Grau a Terrassa. La diputada d'En Comú Podem Lucía Martín, vinculada a la PAH, també forma part també de la llista de Domènech.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit