La gestora del PSOE va proposar ahir que la votació perquè els militants elegeixin el seu pròxim secretari general sigui el 21 de maig, com a data «més probable» i perquè falta que les federacions donin el seu vistiplau al calendari aquest divendres i que el dia següent l'aprovi el Comitè Federal.

Amb tres candidats a la carretera -Susana Díaz, Pedro Sánchez i Patxi López-, les primàries seran convocades oficialment al comitè de dissabte, però el pas que suposa la recollida d'avals no podran fer-lo fins després de Setmana Santa.

Per acordar el calendari amb les diferents federacions, el responsable d'Organització de la gestora, Mario Jiménez, ha convocat divendres els seus homòlegs dels territoris a una reunió a Fer-raz en la qual els dirà que «el més raonable» és que es dediquin a tancar el cens i a preparar la «part interna» fins a Setmana Santa, per començar amb la «part pública» a partir de dilluns de Pasqua. Segons Jiménez, la «intenció inicial» era situar «a mitjan mes» la votació, és a dir, el 14 de maig, però com que dilluns 15 -Sant Isidre- és festiu a Madrid, el 21 de maig és la data que ara considera idònia.

Mentrestant, continuen ressonant els ecos del míting en el qual la presidenta andalusa va anunciar diumenge la seva candidatura i amb el qual «va capgirar la situació», segons els seus afins, com l'alcalde de Vigo i president de la FEMP, Abel Caballero. Un acte que el seu principal rival, Pedro Sánchez, considera un reflex del «PSOE del segle XX», davant del «PSOE del segle XXI» que ell diu representar. La comparació no ha caigut bé als socialistes andalusos, que ahir li van recordar que «al segle XX» José Luis Rodríguez Zapatero va guanyar dues eleccions, mentre que «al segle XXI» el PSOE ha tingut «els pitjors resultats de la història». En aquesta línia, el president extremeny, Guillermo Fernández Vara, va dir que si Pedro Sánchez guanyés les primàries el PSOE passaria a ser «un partit irrellevant», ja que s'allunyaria de l'esquerra moderada, mentre que el valencià Ximo Puig va sostenir que la «dicotomia» que marca Sánchez entre dirigents i bases és «absurda». El president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, que també dóna suport a la dirigent andalusa, va recordar que «no està tot guanyat ni tampoc ho té guanyat Díaz, ja que el vot dels militants és secret i lliure». En això va coincidir amb el líder del PSC, Miquel Iceta, per a qui que la foto de Susana Díaz envoltada d'expresidents, exsecretaris generals i exministres suposa «una exhibició de suport notable», però al final els que voten són «tots els militants, i els seus vots valen el mateix».