El cicló Debbie, de categoria 4 en una escala que té el 5 com a valor màxim, ha arribat aquest dimarts amb forts vents i pluges torrencials a la costa del nord-est d'Austràlia, on milers de persones han hagut de ser evacuades. El cicló ha tocat terra entre les localitats de Bowen i Airlie Beach, a l'estat de Queensland, amb vents de 270 quilòmetres per hora prop del centre després d'assotar les turístiques illes Whitsunday i Hamilton.

El primer ministre australià, Malcolm Turnbull, ha informat que "les condicions s'estan deteriorant" abans d'anunciar que l'Exèrcit coordinarà les tasques de rescat a Queensland quan acabi de passar el cicló.

Més de 38.000 persones es troben sense electricitat a Whitsunday i en Mackay a causa de la tempesta, que es desplaça lentament en terra ferma enderrocant arbres.

A Bowen la força del vent ha arrencat els sostres d'algunes edificacions i va fer volar la runa per l'aire. "Puc escoltar els arbres que comencen a passar. Fa por. Els arbres s'estan enderrocant (...) si estem a la meitat, quan hagi passat (el cicló) completament serà devastador", va dir una veïna de Proserpine a la cadena local ABC

El cicló Debbie, que ha obligat a evacuar unes 30.000 persones de zones baixes del litoral, no serà rebaixat a tempesta tropical fins dimecres al migdia, segons va estimar el gerent dels Serveis d'Emergència de la regió nord, Dale Camp. "Es debilitarà a un sistema de baixa pressió però hi ha la possibilitat que es desplaci per la costa més avall (al sud) i que afecti Bundaberg i la Badia Hervey", ha indicat Camp. De moment es desconeix l'abast dels danys ocasionats pel cicló, encara que les asseguradores ja ho han declarat com a catàstrofe.

Les autoritats estimen que el Debbie haurà estat el cicló més potent en afectar Austràlia des del Yasi, que el 2011 va generar un onatge que va causar nombrosos danys al litoral.