La independència unilateral de Catalunya «és difícilment descartable», assegurava ahir en el seu editorial el diari The Irish Times. Tot i que ho considera una opció «poc probable», el rotatiu apunta que darrerament «s'han trencat motlles que semblaven impossibles de trencar», i assegura que el Brexit «ha agitat» el debat nacional al Regne Unit però també a l'Estat. En aquest sentit, el diari critica l'estratègia «contradictòria» de l'Estat respecte al Brexit i la reactivació del debat independentista a Escòcia. «Mentre que la possibilitat d'una Escòcia independent horroritza Madrid, els nacionalistes catalans ho veuen com una analogia reconfortant», diu el diari.

Al seu editorial, el principal diari irlandès parla dels «escenaris contrastats» que preveuen els nacionalistes espanyols i catalans pel que fa al futur d'Escòcia després del Brexit. «Les repercussions que el Brexit ha tingut a Edimburg no són bones per al govern conservador espanyol», continua el diari, ja que «coincideixen amb alguns dels punts del full de ruta independentista català». Un moviment que, «arran de la inhabilitació d'Artur Mas per haver organitzat un referèndum que el Tribunal Constitucional considera il·legal, ha accelerat els passos cap a la secessió unilateral», assegura el rotatiu.

Els independentistes «insisteixen que la UE reconeixeria ràpidament Catalunya en cas d'independència», diu el diari, i ho contrasta amb la posició de Madrid, que «ha insistit en repetides ocasions que vetaria aquestes negociacions».

En aquest sentit, subratlla que la UE vetlla per la integritat territorial dels seus Estats membres, i apunta també que alguns d'aquests membres, «especialment Espanya», tenen un «interès particular a oposar-se a la fragmentació de qualsevol altre membre».