El president del govern, Mariano Rajoy, va fer ahir a Catalunya una crida al «diàleg» i a «buscar un nou esperit de concòrdia» allu-nyat de «l'extremisme». També va advertir que no admetrà ni un referèndum ni cap acord que impliqui «violar la llei».

En la clausura del XIV congrés autonòmic del PP de Catalunya, on Xavier García Albiol va ser proclamat com a president del partit, Rajoy va enunciar els seus cinc grans objectius davant del procés sobiranista: mantenir la unitat d'Espanya, garantir el compliment de la llei, recuperar les institucions perquè serveixin a «tots els catalans», restaurar la «cohesió interna» social que l'independentisme ha «destruït», i instaurar un «nou esperit de concòrdia» que mantingui allunyats del poder els «extremistes».

Rajoy va fer especial èmfasi en el fet que «sense compliment de la llei no hi ha democràcia», i va advertir que «els dirigents polítics no poden saltar-se la llei ni negar-se a complir les sentències dels tribunals perquè és antidemocràtic».

Després d'acusar Junts pel Sí i la CUP al Parlament d'estar «liquidant l'Estat de Dret» amb el desplegament del seu full de ruta independentista, Rajoy va expressar el seu «sí rotund al diàleg» per abordar qüestions com les infraestructures, el finançament autonòmic, els serveis públics i l'atenció a la dependència. Tanmateix, va advertir al Govern de Carles Puigdemont que «el que no hem acceptat, ni ho farem en el futur, són les imposicions, els monòlegs, els contractes d'adhesió, ni sortejar la llei».

«No podem admetre la celebració d'un referèndum que no permet la nostra Constitució ni cap Constitució escrita del món, només la de l'antiga URSS, la de l'antiga Iugoslàvia i la d'Etiòpia», va afirmar Rajoy, en el seu primer acte a Catalunya des que va ser reelegit president. D'altra banda, va llançar un missatge a «la majoria de catalans que se senten espanyols», als quals va prometre «no abandonar-los».