El President de la Generalitat, Carles Puigdemont, va dir ahir que buscarà una alternativa per a la seva conferència a Madrid després que el Senat rebutgés la seva sol·licitud per explicar el referèndum català i el convidés a la Comissió General de Comunitats Autònomes.

«A Madrid hi ha d'haver llocs que acullin una conferència, allò que es pot fer a Brussel·les, a Harvard, a Londres o a París també s'ha de poder fer al Senat», va asseverar Puigdemont en declaracions als periodistes a Washington, segona parada de la seva gira nord-americana. El President català va considerar «molt decebedora» la decisió adoptada ahir per la Mesa del Senat i va ironitzar que aquest organisme «ha fet allò tan típic de quan tens un problema i no saps com resoldre'l, crees una comissió». «Crec que el Senat ha perdut una oportunitat d'escoltar el que volíem dir. Que surtin dient que volen fer una comissió que ningú els ha demanat ho considero bastant inaudit, bastant insòlit», va afegir.

Puigdemont i els drets civils

El coordinador general del PP, Fernando Martínez-Maillo, ha titllat avui de «bogeria» les paraules de Carles Puigdemont als Estats Units, on ha comparat el procés independentista de Catalunya amb la lluita dels afroamericans contra la seva discriminació.

Per la seva banda, el líder del PPC, Xavier García Albiol, també va mostrar-se crític amb aquesta comparació i va acusar Puigdemont, d'«insultar la intel·ligència» dels ciutadans.

Dilluns a Harvard, Puigdemont va equiparar el sobiranisme català amb el Moviment pels Drets Civils a Estats Units, la lluita entre 1954 i 1968 per posar fi a la discriminació i segregació racial dels afroamericans.

«El govern espanyol ha d'escoltar el seu poble i respectar els drets civils», va assegurar, després d'a-firmar que la sentència del Constitucional el 2010 sobre l'Estatut de Catalunya va ser un «cop abrupte» al qual va seguir «una regressió en drets civils i poder polític», així com «un retorn a temps passats».