El president del govern, Mariano Rajoy, va anunciar ahir que l'estat invertirà 4.200 milions d'euros en infraestructures a Catalu-nya fins al 2020, bona part dels quals es destinaran a Rodalies, i va demanar «ajuda» als empresaris catalans per «guanyar la batalla de la moderació» en relació al procés sobiranista.

Rajoy, que diumenge passat va assistir a la designació de Xavier García Albiol com a president del PP català, va tornar ahir a Barcelona per presentar davant prop de 500 empresaris aquest paquet d'inversions en matèria d'infraestructures a Catalunya per a l'actual mandat.

La xarxa de Rodalies absorbirà bona part d'aquesta inversió, amb 1.882 milions d'euros fins al 2020 i altres 2.000 milions més fins al 2025. L'altra gran aposta del govern en matèria d'infraestructures ferroviàries, va subratllar Rajoy, serà el Corredor Mediterrani, una «obra vertebradora» que permetrà connectar els principals nusos logístics, centres de producció, ports i aeroports del Mediterrani.

Sobre això, va avançar que els trams catalans del Corredor Mediterrani poden estar acabats la primavera de l'any 2020. Les inversions del govern també es destinaran a aeroports, amb una inversió total de 240 milions fins al 2020, i a carreteres, amb uns altres 850 milions, per a l'ampliació i millora de vies com l'N-240 o l'N-II, mentre que a ports es dedicaran prop de 590 milions.

Rajoy va garantir que aquest pla d'inversions serà «realista, viable i verificable en totes les etapes» i va allargar la mà a la col·laboració amb altres administracions per a la seva execució.

Les principals associacions empresarials de Catalunya, com la Cambra de Comerç i les patronals Foment i Pimec, van valorar positivament aquest pla d'inversions, encara que no van amagar la seva incredulitat i van urgir a executar-les en el termini previst.

«Benvingut, Mr. Marshall»

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, que va participar en l'acte, va assenyalar que el govern central «té un dèficit important de confiança i credibilitat», fruit dels reiterats incompliments que va fer en matèria d'inversions a Catalunya, i va apuntar que Mariano Rajoy hauria d'haver vingut a Barcelona a demanar disculpes, ja que «el nivell de compliment dels compromisos adquirits és escandalosament baix».

Rull va opinar que l'acte d'ahir va ser com un «benvingut, mister Marshall, que vénen, prometen i se'n van», i va plantejar la creació «d'una clàusula antiincompliment» mitjançant la qual el govern es comprometi a traslladar a la Generalitat els recursos de les inversions pactades i no executades, perquè el Govern català pugui realitzar-les.

El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, va voler llançar un missatge de confiança en els plans del govern i va assegurar que els 4.200 milions d'inversió fins al 2020 «no són xifres que puguin sonar bé», sinó «un compromís» que l'executiu complirà.

L'ajut del gran empresariat

La jornada, titulada «Connectats al futur», va reunir directius de pimes i grans companyies espanyoles com Florentino Pérez (ACS), Amancio López (Hotusa), José Luis Bonet (Cambra de Comerç d'Espanya i Freixenet), Alberto Palatchi (Pronovias), Javier Sánchez Prieto (Vueling), Joaquim Gay de Montellà (Foment del Treball) o Salvador Alemany (Abertis).

Precisament, Rajoy va aprofitar aquesta trobada per demanar «ajuda» als empresaris, a la vegada que va oferir la del seu executiu i un diàleg «sensat» per «guanyar la batalla de la moderació, recuperar la concòrdia» i «reconstruir ponts», davant aquells que volen «desconnectar-se del futur, la llei i el diàleg». Rajoy va dedicar el tram final del seu discurs inaugural per abordar «l'assumpte que ens preocupa a tots: que alguns pretenguin desconnectar-se no només del futur, sinó de la realitat espanyola i europea, de la llei i del diàleg».

Així, sense citar-lo directament, però en al·lusió clara al procés independentista, Rajoy va recordar que Espanya ha aconseguit «superar una crisi tremenda i està en condicions de guanyar un futur millor», per la qual cosa va demanar «no malgastar-ho amb aventures empobridores» que podrien «frenar la recuperació».

«Vull demanar la seva ajuda per guanyar entre tots la batalla de la moderació, el seny i la responsabilitat. Demano la seva ajuda i ofereixo la nostra per recuperar la concòrdia. Els demano i ofereixo diàleg sensat sobre aquests assumptes en ares de l'interès general i el bé comú dels catalans», va afirmar el cap de l'executiu.

A la jornada hi van assistir també la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría; el delegat del govern central a Catalunya, Enric Millo; el delegat especial de l'estat al consorci de la Zona Franca, Jordi Cornet, i representants de diferents administracions, partits i entitats de la societat civil catalana.