Científics i organitzacions ambientalistes van advertir dels perills que suposa per a la biodiversitat de la frontera entre Mèxic i els Estats Units el mur proposat pel president dels EUA, Donald Trump, que tindria efectes «devastadors» per a nombroses espècies animals i vegetals.

«Les nostres investigacions mostren que la construcció d'un mur al llarg de la frontera amb Mèxic afectaria de manera molt negativa la biodiversitat única de la regió, tant per tallar en sec les rutes de moltes espècies que hi viuen com per l'alta contaminació que suposaria el seu aixecament», va declarar a Efe Tim Keitt, professor del Departament de Biologia integradora de la Universitat de Texas (UT). El científic va assegurar, a més, que l'impacte del canvi climàtic en regions del nord mexicà està obligant quantioses espècies a migrar cap als Estats Units, moviments que es veurien interromputs amb el mur ideat per Trump, que hipotèticament ocuparia tota la frontera comuna.

La divisòria entre els dos països s'estén 3.142 quilòmetres i té diferents tipus de terrenys, des de zones desèrtiques fins a l'entorn del Rio Bravo. La vall del Rio Bravo és classificada pel Servei de Pesca i Vida Salvatge dels Estats Units com una de les àrees amb més biodiversitat dins el territori nord-americà i com un dels ecosistemes més amenaçats d'Amèrica del Nord.