El Govern va acollir ahir amb «immensa incredulitat» els anuncis d'inversions llançats pel president del govern central, Mariano Rajoy, i va ironitzar amb la necessitat d'incloure un «clàusula anti-incompliment» per garantir que les accions anunciades es compliran.

La consellera de Presidència i portaveu, Neus Munté, va valorar els anuncis en la roda de premsa posterior a la reunió del Govern, que ahir va presidir el vicepresident Oriol Junqueras perquè el president Carles Puigdemont està de viatge oficial als Estats Units. «Com a Govern acollim aquest anunci amb una immensa incredulitat», va expressar Munté, que va denunciar que Catalunya «continua connectada al passat» en algunes infraestructures.

La portaveu va proposar incloure una «clàusula antiincompliment per verificar si aquestes xifres s'arribessin a complir», encara que va augurar: «creiem que no». La consellera de Presidència de la Generalitat va aprofundir que el que troba a faltar en els anuncis de Rajoy és «credibilitat».

Per la seva banda, el President de la Generalitat, Carles Puigdemont, va afirmar ahir que la promesa que els catalans esperen de Mariano Rajoy és «poder votar» en un referèndum, en resposta al compromís adoptat pel president de l'executiu espanyol d'invertir 4.200 milions d'euros en infraestructures a Catalunya.

«La gent allò que demana és votar, aquesta seria la promesa i l'anunci que satisfaria els demòcrates del 'sí' i els del 'no' que volen resoldre les diferències com es resolen en les democràcies avançades», va dir Puigdemont en declaracions als periodistes a Washington, segona parada de la seva gira pels Estats Units.

Puigdemont va considerar «que no és cap novetat que governs espanyols recorrin a les promeses cada cert temps» i va dir que «no hi ha res que faci diferent aquesta promesa (la de Rajoy) de les anteriors, i les anteriors s'han incomplert».

«Li proposaria al president Rajoy que firmi una clàusula antiincompliment. L'única cosa que ho faria diferent seria que consignés els milions d'euros que diu que està disposat a invertir i que poguéssim verificar que es compleixi en temps i forma», va apuntar.