El parlament andalús va tancar ahir un any i mig de treballs en la comissió d'investigació sobre els cursos de formació sense dilucidar cap responsabilitat política, i va eximir els expresidents Manuel Chaves i José Antonio Griñán, en una votació que només va tenir el suport del PSOE. El dictamen de la comissió que ha investigat les subvencions a la formació de la Junta assenyalava com a responsables polítics Chaves i Griñán, per haver exercit la «superior direcció i coordinació de totes les conselleries».

El document de síntesi elaborat pel president de la comissió, Julio Díaz (Cs), assenyalava també com a responsables de les «incidències i irregularitats» detectades tots els consellers d'Ocupació i els viceconsellers competents en matèria de FP per a l'Ocupació des de l'any 2002 fins al 4 de maig del 2012 (el primer govern de Susana Díaz es va constituir el setembre del 2013). També considerava responsables els titulars de la Direcció del Servei Andalús d'Ocupació; els de les delegacions territorials de la Junta amb competències en Formació per a l'Ocupació i els titulars de les delegacions provincials del SAE. No obstant això, tots ells van ser eximits de responsabilitat amb l'únic suport del PSOE-A en una votació molt confusa. En el procés, el PP i Ciutadans van optar per demanar responsabilitats, part d'IU no es va pronunciar per equivocació, i Podem va declinar votar.

Tant la portaveu d'IU, Elena Cortés, com la diputada no adscrita, Carmen Prieto, van sol·licitar al president del Parlament, Juan Pablo Durán, repetir la votació, però aquest va declinar la petició per aplicació del Reglament. A més d'aquest bloc de votació, el PSOE i Ciutadans van votar sí a la resta del dictamen final, que van rebutjar el PP i IU i en què Podem va tornar a eludir la votació. En el dictamen no estava inclòs, com volien el PP, Podem i IU, que també es declaressin responsables la presidenta, Susana Díaz, i el conseller d'Ocupació, José Sánchez Maldonado.