El jutge del cas Pujol, José de la Mata, va acordar que s'obri una investigació a l'exnúmero dos de la Policia Nacional Eugenio Pino en relació amb el pendrive que va aportar a la causa i que ara el jutge anul·la com a prova pel seu presumpte origen il·lícit.

En un acte, el jutge de l'Audiència Nacional va deduir testimoni a Pino i a un subordinat seu, l'inspector en cap Bonifacio Díez Sevillano, perquè els jutjats de la plaça de Castella actuïn contra ells per fals testimoni i possibles delictes de prevaricació i frau processal. A més, va deduir testimoni d'allò que va passar al ministeri de l'Interior «a efectes disciplinaris, honorífics o d'altres que corresponguin» per als dos policies.

«No només no ha pogut determinar-se que l'obtenció de documents inclosos en aquest pendrive hagi estat legítima, sinó que, al contrari, ha quedat establert que l'autoritat policial», concretament Pino, «va donar instruccions incorrectes» a les unitats operatives a través del seu subordinat perquè incloguessin en el cas Pujol documents dels quals s'ocultava l'origen i el mètode d'obtenció.

Això no obstant, De la Mata va destacar que, «una vegada es va advertir que l'origen dels documents era dubtós», l'informe policial que va sorgir d'aquells documents, i els documents en si, «es van mantenir des del primer moment en una peça separada apartada del procediment», «amb finalitat profilàctica, per evitar contaminar la investigació». Amb la decisió, el jutge exclou definitivament tots els documents aportats a la causa a través d'aquest suport informàtic per haver estat obtinguts de forma il·lícita, seguint la recent doctrina del Suprem en l'anomenat cas Falciani. Segons aquesta doctrina, les proves obtingudes de forma il·lícita pels que desenvolupen funcions públiques han de ser excloses dels processos per evitar contaminacions; així es vol deixar clar «als poders públics i als agents de l'autoritat que està prohibit fer trampes».