La primera ministra britànica, Theresa May, va apel·lar a l'esperit de cooperació amb la Unió Europea (UE) en començar el compte enrere per a la retirada del Regne Unit del bloc, un procés que va qualificar d'«històric i sense retorn». En un to conciliador, la líder conservadora va confirmar al Parlament que el Regne Unit ha invocat l'article 50 del Tractat de Lisboa, que inicia els dos anys de negociacions formals sobre els termes del «divorci» britànic, que es materialitzarà, si no hi ha una extensió de les converses, el 29 de març del 2019.

Amb la seva missiva -entregada ahir a Brussel·les per l'ambaixador del Regne Unit a la UE, Tim Barrow, al president del Consell Europeu, Donald Tusk-, May va traslladar a Brussel·les la voluntat expressada pels britànics en el referèndum del passat 23 de juny, en què van votar per posar fi als seus 44 anys de participació a la UE. A diferència del caràcter gairebé desafiador mostrat per la primera ministra en els últims mesos, May va oferir ahir assolir els termes de la retirada de «manera ordenada», amb la «menor alteració» possible per a les dues parts, però amb l'objectiu posat en construir una «nova relació especial i profunda».

La cap del Govern va qualificar de «punt d'inflexió» i «transcendental» el procés iniciat, considerat com un dels més importants que porta a terme el Regne Unit des de la Segona Guerra Mundial. A més de prometre resoldre «com més aviat millor» la situació legal dels comunitaris que viuen al Regne Unit, May va dir que ha arribat l'hora de deixar enrere les divisions sorgides després del plebiscit per «unir» el país i buscar el millor acord possible.

Des de l'oposició a la Cambra, el seu líder, el laborista Jeremy Corbyn, va avisar que no arribar a un acord amb Brussel·les seria «un fracàs nacional de proporcions històriques», i va reclamar la necessitat d'assegurar la «protecció per als llocs de treball i els estàndards de vida» dels ciutadans. La Unió Europea va rebre la notificació oficial de la sortida del Regne Unit del club comunitari «preparada» i amb una crida a la «unitat» i a la defensa dels interessos dels europeus en l'inici del primer procés en la seva història de sortida d'un Estat membre.

«No hi ha cap raó per simular que és un dia feliç aquí o a Londres», va assenyalar un afligit Tusk, i va afegir que la Unió està «preparada» per iniciar aquest procés i confia que la retirada es faci de manera «ordenada».

«Minimitzar la incertesa»

Va destacar que, «paradoxalment», el Brexit ha fet als altres 27 països estar «més units», i va deixar clar que la primera prioritat serà «minimitzar la incertesa causada per la decisió del Regne Unit als nostres ciutadans, empreses i Estats membres». Aquesta crida a la unitat contrasta amb els intents de la diplomàcia britànica per intentar avançar en negociacions bilaterals amb els Estats membres, segons diferents fonts diplomàtiques.

Per part seva, el president dels Estats Units, Donald Trump, vol que el Regne Unit segueixi sent un «líder fort» dins d'Europa, segons va assegurar el seu portaveu, Sean Spicer. Segons va recordar Spicer, com a candidat presidencial republicà, l'any passat Trump va ser «un líder» en els esforços a favor del Brexit. Ja com a president electe, el gener passat va qualificar d'«intel·ligent» la decisió dels britànics d'abandonar la UE.

Paral·lelament, el president de França, François Hollande, va afirmar que el Brexit «serà dolorós per als britànics». Va assenyalar que l'única solució per a Europa és «continuar cap endavant», i va afegir que el final de la sortida britànica de la Unió Europea acabarà amb un acord comercial que desitja que sigui «beneficiós per a ambdues parts».

La cancellera alemanya, Angela Merkel, va assegurar que intentarà que el Brexit tingui la mínima repercussió possible sobre els ciutadans comunitaris que resideixen al Regne Unit. Merkel va assegurar que aquest assumpte, que afecta directament uns tres milions de persones, serà un dels primers que es tractaran en les negociacions entre Brussel·les i Londres.

Finalment, el cap del Govern, Mariano Rajoy, reunirà el proper 10 d'abril a Madrid els líders del sud d'Europa per parlar del Brexit i del futur de la Unió Europea.